Високе цене ђубрива додатно ће погурати поскупљење хране

Аутор: draganadpetrovic
325 посета

Енергети и храна су постали „ново злато“ на светском тржишту, а изгледи су да ће индустрија минералних ђубрива постати „ново црно злато“ када се погледа пољопривреда. Проблем је што је удео гаса у производњи минералних ђубрива, према речима економиста аграра, око 70 одсто. Свуда у свету и у Србији, цене хране иду вртоглаво нагоре, а владе многих земаља у Европи се одлучују на ограничавање цена, притискају велике ланце у циљу постизања договора да својим потрошачима понуде „пакет подршке за трошкове живота“, као што је то недавно учинио Ј Саинсбурy Плц. у Великој Британији. Влада Србије држи под контролом цене основних артикала, али и поред тога, на раст индекса потрошачких цена у августу највише је утицао раст цена хране, које су у последњих 12 месеци скочиле за 20,4 одсто.

Неминовно ће следити увећање цена и укидање контроле у једном тренутку. Да ли потпуно или делимично, то ће се видети, а незгодно би било да се тако нешто деси у зимском периоду. А да пољопривредне произвођаче не чека нимало лака следећа сезона, јасно је када се погледа последњи извештај Републичког статистичког завода. Цене репродукционог материјала, средстава рада и услуга у пољопривреди у другом кварталу 2022. године веће су 34,3 одсто него пре годину дана. Семе је скупље за 31,9 одсто, средства за заштиту биља 26,2 одсто, а храна за животиње 22 одсто.

У категорији инпута за фармере убедљиво највише је поскупело минерално ђубриво – 177 одсто.Од пре три недеље на Продуктној берзи у Новом Саду, приметно је повећано интересовање и понуда минералних ђубрива. У првој недељи овог месеца, на паритету франко утоварено, ђубриво је прометовано у ценовном распону од 93,89 до 94,48 дин/кг без ПДВ-а.

Већ следеће недеље, ђубриво НПК 15:15:15, руски, 25/1, фцо-купац, прометовано је по цени од 92,98 дин/кг без ПДВ-а, односно 102,28 дин/кг са ПДВ-ом.

Илустрација: Незаустављиво расту цене вештачког ђубрива

Нуде се руско и хрватско ђубриво

Према речима Ање Јакшић са Продуктне берзе, у јануару ове године, УРЕА се трговала по цени од 107,00 дин/кг без ПДВ-а (117,70 са ПДВ-ом). Уколико упоредимо са последњом закљученом ценом у прошли петак на Продуктној берзи, која износи 98,27 дин/кг без ПДВ-а (108,10 дин/кг са ПДВ-ом), увиђамо да је дошло до пада цене за око 8,2 одсто.

„Цена УРЕЕ је имала узлазни тренд прошле 2021. године, када је скочила за 195,7 одсто. Овакав раст цене је забележен услед скока цене нафте и гаса у свету, те су се дешавања на светском тржишту пресликала и на домаће. Након тога су ђубрива била на стабилном високом нивоу. Попут УРЕЕ, цена ђубрива НПК је током 2021. године порасла 96,6 одсто“, објашњава Јакшић за Bloomberg Адрију. „Висок ценовни ниво настављен је и током ове године, иако је тренутна цена нижа за 3,9 одсто, у односу на почетак године.“

Према њеним речима, од почетка септембра, на Продуктној берзи, у трговању су највише заступљена УРЕА и НПК, док је порекло робе које се највише нуди руско и хрватско. „С обзиром на понуду на тржишту, можемо рећи да ђубрива у овом тренутку има у довољним количинама“, наводи Јакшић. Може се рећи да српско тржиште прати у стопу међународне тенденције, једина разлика је што у понуди на овдашњој берзи има и руских ђубрива.

У априлу ове године, ХИП Азотара је почела пробни рад и припрему производње амонијака и ђубрива, скоро три и по године после стечаја и годину дана од приватизације. Прошле године у мају за 650 милиона динара то постројење купила је новосадска фирма Промист.

Илустрација: Затварањем фабрика у Европи смањују се залихе неопходних за пољопривреднике и у Америци

Европа и Северна Америка

У Европи су последњих недеља произвођачи минералног ђубрива смањили или потпуно обуставили производњу у Енглеској, Норвешкој и Француској, наводећи као разлог недостатак гаса. Процене су да ће у наредној години аграр смањити производњу чак и више од 30 одсто.

Цене ђубрива у Северној Америци расту јер затварање фабрика у Европи смањује залихе.

Индекс недељних цена северноамеричких ђубрива Bloombergove аналитичке организације Green Markets порастао је 2. септембра за преко 11 одсто, највише од марта, пошто је енергетска криза у Европи приморала неке фабрике да затворе или смање производњу. Природни гас је улаз број један за већину азотних ђубрива. Цене уобичајеног азотног ђубрива амонијака у америчком кукурузном појасу су порасле за скоро 24 одсто.

„Цене азота су порасле као одговор на талас затварања амонијака у Европи прошле недеље“, рекао је Alexis Maxwell, аналитичар Green Markets раније овог месеца. „Више од две трећине европске производње амонијака остаје ван мреже због скупих инпута, односно природног гаса.“ Трошкови узгоја хране у САД су на путу да скоче за 18 одсто, највише у историји, а цене ђубрива доживљавају један од највећих скокова, према подацима УСДА. Процват америчких пољопривредних трошкова долази пошто се свет све више окреће САД за снабдевање, док рат у Украјини тресе тржишта промета роба и ремети кључне испоруке житарица из Црног мора, једног од светских житница. Светске цене хране дотакле су рекорде последњих месеци како инфлација таласа кроз економије и нивои глади су у порасту.

„Пољопривредници ће морати да преиспитају буџете и улагања за усеве јер ће цена азотних ђубрива вероватно остати виша дуже јер скупи природни гас смањује производњу амонијака“, рекао је Maxwell.

Илустрација: Бразил као највећи увозник вештачког ђубрива је у озбиљном проблему

Највећи увозник ђубрива смањује количине

Према Bloombergovom извештају раније овог месеца, очекује се да ће потражња за ђубривом у Бразилу пасти први пут у осам година, повећавајући временски ризик за кукуруз и највећу жетву соје на свету. Бразил је глобално највећи увозник минералних ђубрива.

Бразилски фармери ће вероватно потрошити 7,2 одсто мање ђубрива 2022. због већих трошкова, према процени StoneKsa. Произвођачи ће искористити хранљиве материје које су остале у земљишту из претходних сезона, посебно фосфор и калијум.

Смањење употребе ђубрива у сезони садње која почиње следеће недеље представља још једну забринутост за узгајиваче и купце који већ помно прате обрасце падавина усред треће узастопне La Nine, која обично повећава сувоћу у јужном Бразилу. У 2021-22, овај феномен је довео до пада производње соје за 10 одсто.

Добављачи ђубрива оклевају да смање цене с обзиром на то да су купили велике залихе производа јер су цене порасле како би се избегле несташице након што је руска инвазија на Украјину изазвала глобална уска грла у трговини и транспорту.

Извор:https://rs.bloombergadria.com/ekonomija/srbija/9928/visoke-cene-dubriva-dodatno-ce-gurati-poskupljenje-hrane/news/

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар