Весић: Београд препознао значај пољопривреде

Аутор: draganadpetrovic
471 посета

Заменик градоначелника Горан Весић присуствовао је данас презентацији Програма подршке развоју задругарства, која је одржана у Скупштини града. Презентацију је уприличило Министарство за бригу о селу, у чије име је присуствовао министар Милан Кркобабић, као и његова помоћница Тијана Нешић, а подршку је дао и академик Драган Шкорић.

Весић је захвалио ресорном министарству на овој презентацији, којом су пољопривредници Београда и градских општина, које у свом саставу имају пољопривредна подручја, упознати са могућностима учествовања на конкурсима које расписује Влада Републике Србије.

Илустрација: И град Београд помаже пољопривредницима у приградским општинама

– Када смо иницирали измену Закона о главном граду, један број надлежности из области пољопривреде добили смо од Републике, као што је пољопривредна инспекција, закуп пољопривредног земљишта и његова контрола, увели смо изнајмљивање на период од десет година како би они који саде могли да планирају садњу, улазимо у процес организације пољочуварске службе, преговарамо како бисмо могли да улажемо средства у противградну заштиту, а и генерално сва наша улагања у инфраструктуру приградских општина подстичу пољопривреду. Ове године издвојили смо 180 милиона динара, а конкурс у четири категорије за набавку пољопривредне опреме је у току – рекао је Весић, подсећајући да су ова средства 2013. износила двадесет милиона динара.

Весић је најавио и план да се отвори канцеларија у Београду која би регистрованим пољопривредним газдинствима помагала да аплицирају за фондове ЕУ, при писању пројеката и слично.

– После Војводине, Београд је највећи пољопривредни регион у Србији, што раније није било препознато, иако главни град има на стотине хиљаде хектара пољопривредног земљишта – навео је Весић.

Илустрација: Најављено отварање канцеларије за помоћ пољопривредницима

Најавио је наставак сарадње са ресорним министарством, као и обилазак општина које имају пољопривредно становништво како би их у разговору додатно анимирали и мотивисали да користе оно што им држава омогућава.

Кркобабић је навео да Београд има скоро 35 хиљада пољопривредних газдинстава.

– Добра вест за њих јесте да ће у оквиру својих задруга моћи да конкуришу за подстицајна средства и то новоформиране до седам и по милиона динара, а постојеће до петнаест милиона динара. Желимо да се пољопривредници Београда удруже у задруге, а свој посед ставе у функцију и тако постану део „зеленог прстена” града Београда – казао је Кркобабић.

Задруге би биле носиоци свих активности како би се добио цењен производ на трпезама Београда, а могуће и за извоз, појаснио је министар. Ресурси Београда су импресивни, додао је он, и прецизирао да главни град има више од две стотине хиљада хектара овог земљишта.

Академик Драган Шкорић појаснио је да је суштина читавог овог посла у томе да се пронађу и организују програми како млади не би одлазили из наше земље, да овде оснују породице и раде.

– Србија и Београд имају довољно знања и струке. Хајде да будемо удружени – поручио је Шкорић.

Илустрација: Из архиве Агробизнис магазина

Помоћница министра Тијана Нешић одржала је презентацију о привредним газдинствима и задругама. Она је истакла да у Србији има око 566 хиљада пољопривредних газдинстава, што је за 66 хиљада мање него у 2012. години.

– Просечна старост носиоца газдинства је 61 година, а само 10 одсто обрадивих површина се осигурава. Вредност производње у Србији са једног хектара је хиљаду долара, док је у Данској 17, а у Холандији чак 24 пута већа – прецизирала је Тијана Нешић.

Подсетила је да су нам задруге потребне јер обједињују мале произвођаче који појединачно не би могли да опстану, а истовремено чине да производ постане роба.

Извор:https://www.beograd.rs/cir/beoinfo/1782068-vesic-posle-vojvodine-beograd-najveci-poljoprivredni-region/

Srodni tekstovi

Оставите коментар