Вертикалне фарме штеде воду

Аутор: draganadpetrovic
385 посета

Вертикалним фармама се може борити против несташице воде и обезбедити довољно хране за све већу популацију. Праћење усева и стварање оптималних услова за узгој у овим фармама се врши помоћу технологије.

Замислите да једног хладног зимског дана ушетате у своју локалну самопослугу како бисте купили свеже убрану зелену салату, мирисни босиљак, сочне слатке јагоде и зрели црвени парадајз, а да је притом све то убрано на локалној фарми само неколико сати пре него што сте стигли.Чини се невероватно, али не и уз вертикалне фарме. Када говоримо о вертикалним фармама, говоримо о просторима где фармери могу узгајати у затвореном простору током целе године и то контролисањем светлости, температуре, воде, а често и нивоа угљен-диоксида.

Свежи производи који се узгајају на вертикалним фармама путују само неколико километара како би стигли до полица трговине у поређењу са конвенционалним производима са конвенционалних фарми и усева који могу путовати хиљадама километара камионом или авионом. Такве најчешће видимо и у нашим самопослугама.

Илустрација: Вертикалне фарме би могле да помогну у повећању производње хране
Помоћ вештачке интелигенције

Осим пружања свежих локалних производа, вертикална пољопривреда би могла генерално да помогне и у повећању производње хране и да прошири пољопривредне операције, с обзиром да се предвиђа да ће светска популација премашити 9 милијарди до 2050. године. До тада се очекује да ће две од три особе живети у урбаним подручјима.

Производња свежег воћа и поврћа у близини растуће урбане популације би могла да помогне у испуњавању растућих глобалних захтева за храном на еколошки одговоран и одржив начин. Вертикалне фарме се ту намећу као добар избор, јер долази до смањења дистрибуције. Као резултат се добијају ниже емисије, производи са више храњивих материја и драстичним смањењем употребе воде.

Несташица воде још је један истакнут проблем, а према наводима ОЕЦД-а на наводњавање у пољопривреди одлази 70% воде у свету. То је, сложићемо се, изразито висока бројка, а ако томе додамо чињеницу да потрошња воде генерално, од 1980, расте за један посто годишње, постаје јасно да имамо истакнут проблем. Због несташица воде следеће деценије би чак 700 милиона људи могло да се расели, што значи да треба да делујемо превентивно и да треба да делујемо одмах.

Вертикални узгој се сматра врло ефикасним и одрживим начином производње хране. Неки пољопривредници тако користе 250 пута мање воде него што је потребно традиционалној фарми. Аутоматизација је кључ ове ефикасности. Софтвер, роботика и познавање података су неке од технологија које се користе у вертикалним фармама за праћење усева и стварање оптималних услова за узгој.

То укључује контролу температуре, влажности, ЦО2 и светла. Вертикалне фарме такође не зависе од временских прилика, тако да се свежи производи могу узгајати током целе године. Са циљем побољшања квалитете усева и приноса у пољопривреди, све већим интензитетом се користи вештачка интелигенција.

Илустрација: Контролисани услови на оваквим фармама обезбеђују готово идеалне услове за раст биљака и одличне приносе

Вертикалне фарме као стартап

Када говоримо о вертикалним фармама, некако се још увек говори у контексту стартапова, међутим верује се да би ускоро то могао постати императив модерније пољопривреде. Вештачку интелигенцију користи и агротехнолошки стартап из Сан Францисца – Плентy. Они у свом власништву имају фарму на само два хектара, али због примене вертикалне пољопривреде, плодове свог рада убиру на чак 720 хектара.

Са само два хектара, производе, веровали или не, 400 пута више хране по хектару од традиционалних фарми.

Пољопривреда у контролисаном окружењу, попут оне која је подупрта технологијом, помаже у смањењу утицаја вертикалне фарме на околину, елиминишући, на пример, потребу за пестицидима. Зашто вертикална пољопривреда већ није глобално решење?

Заправо, јесте, али се у обзир мора узети економска рачуница. Једна од већих препрека за вертикални узгој је трошак. Сунце и киша су бесплатни, а напајање ЛЕД светала, софтвера и софистицираних система за узгој није.

Илустрација: Зелена салата је идеална за узгој на вертикалним фармама
Недостатак информација и знања

Пољопривредницима из неразвијених привреда и привреда у настајању је тешко да се прилагоде технологији вертикалне пољопривреде, углавном због недостатка информација и техничког знања.

Даље, да би поставили вертикалну фарму, овим пољопривредницима су потребна велика средства за набавку напредних производа, који између осталог укључују ЛЕД светла за узгој, сензоре температуре и влажности. Стога, укупни напори и трошкови за постављање фарме постају изазов за мале пољопривреднике из ових регија, за које се очекује да ће представљати изазован фактор за стабилан раст тржишта.

Ипак, ако је веровати истраживању о вертикалној пољопривреди објављеном на страници Гранд вју рисрча, величина глобалног тржишта вертикалних пољопривредних производа процењена је на 1,02 млрд УСД у 2019. и очекује се да ће до 2027. расти по сложеној годишњој стопи раста (ЦАГР) од 25%.

Сегмент парадајза је предводио тржиште и чинио више од 19% укупног удела у глобалном приходу у 2019. Овај високи удео може се приписати високој просечној потражњи за парадајзом у свим регијама у поређењу са другим усевима, као што су зелена салата, спанаћ, паприка, краставци, биље, и тако даље.

Илустрација: Све је већа потражња за парадајзом широм света

Глобална потрошња парадајза по глави становника је врло висока, што резултира већом потражњом потрошача широм света. Бројне велике фирме за вертикални узгој у затвореном простору искористиле су прилику да задовоље све већу потражњу за парадајзом.

Расту вертикалне пољопривреде ће потенцијално допринети растућа улагања кључних улагача и бројне иницијативе владе за паметну пољопривреду путем субвенција и бесповратних средстава. Реч је о неким од кључних покретача који би потенцијално требали да допринесу ширењу тржишта.

Бројне вертикалне пољопривредне компаније имају право на зајмове са ниским каматама, а управо такве и сличне финансијске потпоре су допринеле укупном расту индустрије и повећаној циркулацији усева који се вертикално узгајају.

Извор: https://www.ekapija.com/news/4002912/vertikalne-farme-stede-vodu

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар