Велико интересовање за српску органску храну: Научите нове технике продаје

Аутор: draganadpetrovic
313 посета

Вредност извоза органске хране из Србије скочила је чак 30 пута, са 2 мил ЕУР у 2012. години на 60 мил ЕУР у пандемијској 2021.

– Када би се цео сектор органске производње Србије упоредио са функционисањем предузећа, без претеривања би се могло рећи да је домаћа органска производња успешна стартап компанија српског аграра и да по брзини раста може да се упореди са ИТ сектором – истиче руководилац Службе за органску производњу Привредне коморе Србије Димитрије Ивановић.

Интересовање за српске органске производе у свету расте. О томе сведочи и око 400 унапред заказаних пословних састанака домаћих произвођача са потенцијалним ино-партнерима на предстојећем Међународном специјализованом сајму органске хране „BIOFACH“ 2023, који ће се одржати у немачком граду Нирнбергу од 14. до 17. фебруара.

На њему ће учествовати 12 српских компанија у организацији ПКС и Развојне агенције Србије, а у сарадњи са Швајцарским програмом за промоцију извоза (SIPPO) и Националном асоцијацијом за органску производњу „Сербиа органица“.

 

Илустрација: Органска производи све су занимљивији купцима
Научите да „пичујете“

Петер Брунер, стручњак за маркетинг и продају SIPPO-а, напомиње да нема више старих техника продаје, попут дугачких писама и мејлова, позива или продаје „од врата до врата“ јер нико више нема времена за дуге састанке и анализе и зато је важно научити привреднике како креирати кратке поруке за потенцијалне клијенте.

– Пичинг (pitch – представљање) мора бити кратак, од две секунде до најдуже пет минута. Чак и видео од једног минут је већ предуг – објашњава Брунер.

Вредност тржишта органских производа износила је 2020. године у свету око 126 млрд ЕУР. У свету је 1999. године било око 200.000 произвођача органске хране док је та цифра пре две године износила 3,4 милиона. Србија бележи цифру од 7.000 произвођача органске хране, кажу у Служби за органску производњу Привредне коморе Србије.

Извор: Привредна комора Србије

Srodni tekstovi

Оставите коментар