Британија између хода по јајима и месечарења међу ланцима снабдевања

Аутор: draganadpetrovic
293 посета

Недостатак јаја „могао би да буде само почетак“ јер Велика Британија „улази у месечарење“, у кризу снабдевања храном, упозорио је синдикат фармера и узгајивача. Уочи хитне данашње конференције за новинаре, Национална унија фармера саопштила је да би парадајз, краставци и крушке могли да буду међу следећим намирницама које ће вероватно бити погођене, јер све потичу из сектора са интензивном употребом енергије. Национална унија фармера (НФУ) позвала је Владу да се укључи и помогне примарним произвођачима који су под великим притиском због растућих трошкова горива, ђубрива и сточне хране.
„Купци широм земље су деценијама имали загарантовану снабдевање висококвалитетном приступачном храном произведеном у складу са неким од највиших стандарда добробити животиња, животне средине и безбедности хране у свету“, рекла је председница НФУ Минет Батерс за Би-Би-Си.

Али, додаје, британска храна је угрожена у време када глобална нестабилност угрожава стабилност светске производње хране, њену сигурност и енергетску безбедност.

Илустрација: Парадајз је следећи на списку намирница чија се несташица очекује у Великој Британији 

„Бојим се да земља улази у даљу кризу снабдевања храном, а будућност британског воћа и поврћа у невољи“, наводи Батерсова.

Према њеним речима, претње снабдевању храном у Великој Британији значе да би несташица јаја ове године „могла бити само почетак“.

Неки велики ланци супермаркета увели су привремено ограничење куповине јаја као меру предострожности у новембру због утицаја на понуду растућих трошкова и птичјег грипа.

Уочи хитне данашње конференције за штампу, НФУ је саопштио да би парадајз, краставци и крушке могли бити међу следећим намирницама на које ће вероватно утицати проблеми са снабдевањем.

Илустрација: Куповина јаја већ је ограничена на два паковања по купцу

Међутим, Министарство за животну средину, храну и рурална питања (Дефра) саопштило је да Британија има висок степен сигурности хране која је „изграђена на снабдевању из различитих извора“, укључујући снажну домаћу производњу, као и увоз кроз стабилне трговинске руте.

Извор: https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/2/svet/5045841/britanija-jaja-nedostatak-lanci-snabdevanja.html

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар