Богатић и ове године одличан домаћин сајма пољопривреде

Аутор: Gdjakovic
328 посета

Међународни сајам пољопривреде “Богатић 2023” другу годину за редом одржан је у срцу Мачве. У Спортској хали и на простору испред, најсавременију опрему и технологију у аграру представили су излагачи из земље и региона. На једном месту пољопривредни произвођачи били су у прилици да се упознају са разноврсном опремом за фармере, пластеницима, заливним системима, противградном опремом, сточном храном и семенима, као и најсавременијим тракторима и механизацијом.

На свечаном отварању најпре је окупљене госте, излагаче и званице поздравио Теодор Теодоровић, председник организационог одбора Сајма, а догађају су присуствовале и бројне званице, помоћник министра пољопривреде, Александар Богићевић, начелник Мачванског Управног округа, Жељко Марјановић, као и председници и представници градова и општина са којима општина Богатић блиско сарађује.

“Сам избор локације и термина за овакву престижну и признату сајамску активност, упућује на нераскидиву везу и повезаност пољопривредне производње и пласмана производа са промоцијом туристичке понуде општине Богатић. Значај одржавања овог Сајма мора се сагледати у више димензија. Једна од њих је непосредан увид у стање прехрамбених и производних могућности наше државе. Други аспект се односи на промоцију квалитетних прехрамбених производа, здраве хране, али и промоцију пољопривреде као гране, уопште. Трећи сегмент јесте не мање значајан, а односи се на успостављање нових привредних контаката, размену информација и сазнања о најновијим трендовима, како производним, тако и потрошачким. Четврти, значајни резултат овог сајма јесте продубљивање добре сарадње привредних субјеката и ресорног Министарстава пољопривреде. Општина Богатић је у последњих неколико година и у ширим оквирима постала позната по организовању многобројних манифестација. Ипак, с обзиром на чињеницу да смо претежно пољопривредни крај сматрали смо да је од немерљивог значаја за ово поднебље организовање догађаја који ће дати јасан печат нашој свеопштој препознатљивости и донети очигледне бенефите. Познато је да сваки гост у једној средини памти обично неколико ствари, а једна од њих, поред пејзажа и лица људи, јесте засигурно укус домаће хране и кулинарске понуде. Уверен сам да ћете у нашем малом, али пријатељском Богатићу све то доживети, да ћете се осећати као код своје куће и понети најлепше могуће утиске из ове наше прелепе мачванске равнице. Надам се и да ћете нам поново доћи и следеће године како би се дружили, размењивали међусобна искуства и склапали нека нова пријатељства”, рекао је у свом обраћању Теодоровић.

Сајам је отворио Александар Богићевић, помоћник министра пољопривреде, који је истакао да ова манифестација показује да, упркос свим изазовима и потешкоћама, постоји снага и потенцијал пољопривреде у нашој земљи.

„Сајам је веома посећен, има много излагача, што није ни чудо за срце Мачве, Богатић. То јесте пољопривредна општина и заслужује овакав сајам. Похвале Скупштини општине Богатић која је прошле године дошла на идеју да га организује. То је лепа прилика за размену искустава и стицање нових знања. Надам се да ће из године у годину бити све посећенији и са више излагача. Оно што је најбитније за све произвођаче сада и убудуће је аплицирање за субвенције путем платформе е-аграр, што ће бити много једноставније и брже, без одлазака на разме шалтере и у разне институције. Дигитализацијом ћемо доста олакшати пољопривредним произвођачима“, истакао је Богићевић.

Организатори сајма, у договору са Министарством пољопривреде, данас су на штанду Пољопривредно саветодавне стручне службе из Шапца, омогућили пољопривредним произвођачима да се региструју на е-аграр. На штандовима сајамске манифестације у Богатићу било је доступно мноштво корисних информација за унапређење пољоприврене производње, а поред тога посетиоци су могли и да дегустирају бројне производе из земље и региона.

Извор: http://www.macvainfo.rs/page.php?secid=2&pageid=2&contid=8348&model=clanak&ct=34-2023-34

Srodni tekstovi

Оставите коментар