Београд улаже три пута више пара у пољопривреду него лане

Аутор: draganadpetrovic
289 посета

У каси Града Београда ове године је чак 6,2 милиона евра намењених пољопривреди, што је троструко више него лане и увећање од чак 35 пута у односу на 2015. годину, сазнају „Новости“ у Секретаријату за пољопривреду.Највећи део „колача“ чине подстицајна средстава из буџета намењена унапређењу пољопривредне производње у области воћарства, повртарства, ратарства, сточарства и набавку пољопривредне механизације. Фармери могу добити новчану помоћ до 80 одсто вредности инвестиције и то бесповратно.

Како наводе у Секретаријату за пољопривреду, од 2015. године се примењују многе подстицајне мере које су имале за циљ да подстакну развој и унапређење пољопривреде на територији престонице. Буџет града за пољопривреду у 2015. години је износио 20 милиона динара, док је за 2023. годину то рекордних 734,3 милиона динара. Прошле године пољопривредницима је било намењено 240 милиона динара.

– За воћарство, повртарство и ратарство предвиђен је износ од 70 милиона динара, сточарству 65 милиона динара – наводе у секретаријату и додају:
– Пчеларству је намењено 45 милиона динара подстицајних средстава. Треба напоменути да је буџет града у 2015. години износио два милиона динара у области пчеларства, док ће у 2023. години износити чак 45 милиона динара. Захваљујући подстицајним средствима града, број кошница се у односу на 2015. годину дуплирао, па их тренутно има више од 70.000. За куповину трактора издвојено је 150 милона динара, а пољопривредних прикључних машина – 120,6 милиона динара.

Илустрација: Новац је обезбеђен за произвођаче воћа

Како би се стимулисали млади људи да остану на селу и баве се пољопривредом, они ће имати предност приликом бодовања на јавном конкурсу, као и фармери који се баве органском производњом, али и корисници који први пут конкуришу преко овог секретаријата.

– У воћарству и повртарству подстицајна средства су намењена за набавку пластеника са системом за наводњавање „кап по кап“ на ару површине, противградних мрежа са или без система за наводњавање „кап по кап“ површине до једног хектара, жичаних ограда за ограђивање засада воћа површине до пет хектара, система за наводњавање „кап по кап“ за наводњавање засада воћа површине до пет хектара, хидраната са или без система за наводњавање „кап по кап“ за наводњавање засада воћа, електричних маказа за орезивање воћа – кажу у Секретаријату.

Подстицајна средства у сточарству планиран су за куповину до три квалитетне јунице, 30 квалитетних оваца и 30 квалитетних коза, и опреме за сточарску производњу. У пчеларству за набавку до 20 кошница и остале пчеларске опреме.

Општи услови за пријављивање на јавне позиве су да пољопривредник има пребивалиште и регистровано пољопривредно газдинство на територији Београда. Остали критеријуми се дефинишу по специфичностима сваке области пољопривредне производње.

Београд захвата површину од укупно 323.496 хектара, а чак 48 одсто или 156.438 хектара заузима коришћено пољопривредно земљиште.

Илустрација: Биће пара и за пчеларе

На територији града постоји више од 30.000 пољопривредних газдинстава, чија је просечна величина око 4,3 хектара. Пољопривредници се у Београду највише баве ратарском и воћарском производњом, производњом поврћа у затвореном и на отвореном простору, и нешто мање сточарском производњом и пчеларством.Право пречег закупа пољопривредног земљишта у државној својини на територији града Београда, могу остварити сточари, предузећа и појединци која су власници домаћих животиња, као и власници, односно закупци објекта за гајење тих животиња, који су уписани у Регистар пољопривредних газдинстава и налазе се у активном статусу најмање једну годину.

– Ови људи имају предност приликом опредељивања површине пољопривредног земљишта по основу права пречег закупа. Право пречег закупа остварује се у поступку који спроводи локална самоуправа расписивањем јавног позива – наводе у Секретаријату за пољопривреду.

Извор:https://www.agrotv.net/ove-godine-grad-beograd-ulozice-tri-puta-vise-para-u-poljoprivredu-nego-lane/

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар