Безобразлук: Поједини трговци крше уредбу и скупље продају млеко

Аутор: draganadpetrovic
556 посета

РАФОВИ у појединим трговинским ланцима и даље су без млека. Продавци кажу да им стижу мале количине или га уопште не добијају. Бар не оног домаћег. У недостатку робе из Србије окренули су се увозној из Словеније, Хрватске или Мађарске. Држава је, управо због несташице белог напитка, уредбом ограничила цену литарског паковања, од 2,8 процената млечне масти, на 128,99 динара. Поједини трговци, углавном мање радње, крше уредбу, па ово млеко продају за 145 динара.

Инспекције, како су нам рекли, најављују контроле, али и строге казне за оне који не поштују државне мере. И док млеко спорадично стиже у радње, али и врло брзо нестане, примарни произвођачи кажу да ће ситуација бити још тежа, јер је млечних говеда све мање. Због тога је и производња драстично опала. Уз то, сточари често наводе и да их је уништио увоз робе из земаља које прилично субвенционишу своје пољопривреднике.
– Увоз млека и млечних производа за седам месеци 2022. године реализован је у вредности од 105 милиона евра – рекао нам је Ненад Будимовић, секретар Удружења за сточарство Привредне коморе Србије. – Највише је увезено сирева, у вредности од око 35 и путера за 15 милиона евра. Увози се из Немачке, Пољске, Мађарске и Хрватске. У поређењу са истим периодом прошле године, увоз је реализован у вредности од 61 милион евра, сирева 25 и маслаца у вредности од 8,5 милиона евра.

Илустрација: Млеко из увоза се продаје по цени од 145 динара

Вредност извоза, за првих седам месеци 2022. је 51 милион евра. За исти период прошле године Србија је извезла за 47 милиона евра. Наши највећи купци су Русија и ЦЕФТА, објаснио је Будимовић.

Снабдевеност млеком у Србији је шаренолика, мање продавнице га, углавном, имају, док поједини трговински ланци „кубуре“ са овом робом. Надлежни понављају да млека има довољно и да не треба куповати залихе.

– Стигне нам сваки дан по пакет свежег и дуготрајног млека и одмах се прода – испричао нам је продавац једног трговинског ланца.

– Исто је и са шећером. Чим стигне, људи купе по неколико килограма и брзо нестане.

Извор: https://www.novosti.rs/c/ekonomija/vesti/1153400/prodaju-mleko-vecoj-ceni-propisane-bezobrazluk-pojedinih-prodavnica-krse-drzavnu-uredbu

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар