Баћина најавио пад цена сировог млека и позвао државу да реагује  

Аутор: Gdjakovic
492 посета

Вукашин Баћина, из Иницијативе за опстанак пољопривредника, говорио је за Н1 ТВ о томе какво је стање са снабдевеношћу српских продавница млеком, да ли се снабдевање млека стабилизовало или су могући и нови потреси попут оних којима смо сведочили прошле године.

Новинар ТВ Н1 констатовао је да су радње пуне и домаћег и увозног млека, али је оно дупло скупље него што је то било прошле године у ово доба.

„Стање ће бити још горе. Према најновијим информацијама које ми имамо, млекаре у Србији направиле су монопол и почеле да обарају цену сировог млека које откупљују од нас произвођача“ рекао је Вукашин Баћина из  Иницијативе за опстанак пољопривредника и додао: “Ево данас је стигао обрачун за млеко, почели су да нам скидају цену млека, ми произвођачи млека упадамо у још већи проблем и у наредних пар месеци, ако се настави овај монопол које су направиле млекаре, доћи ћемо у ситуацију да ће још много крава отићи на клање“. Он је овом приликом навео да очекује да ће литар млека у продавници коштати преко 300 динара и да ће бити више увозног.

На констатацију водитеља да је цена млека била 85 и више динара  Вукашин Баћина каже: „Видите овако ,има млекара и који су платили 93 динара за литар млека, али шта се десило. Уредбом о забрани извоза млека, млекаре су дошле у проблем и сада не могу да распродају своје млеко, претпостављамо, не могу да извезу. Једноставно су сели и договорили се и сада обарају цену. То што је рекла колегиница из неког другог удружења то је била у праву али пре Нове године, а то се сада у року три, четири дана све променило. Ево, морам да напоменем још један велики проблем, држава је укинула субвенције, грешком вероватно, у одлуци укинуте су субвенције за првотелке, краве које су се отелиле у 2022. години. Увек су се ти захтеви предавали до 31. јануара текуће године за прошлу годину. Сада је донешена уредба буквално око 1. јануара да више немамо право да конкуришемо и мислим да губимо и субвенције по грлу.“ На ово Баћина додаје да је и премија за млеко скинута на 10 динара. Он тврди да је разговарао са млекарама и апеловао на државу да дозволи контролисан извоз млека.

„Да би од телета које се тек роди направили краву треба да прође минимум три године. Сточни фонд у Србији је значи, да кажемо прву, грешком бивше власти, Демократске странке која је продала млекаре странцима и који су направили монопол и системски угасили сточарство у Србији, направила огромну грешку у Србији. Садашња власт се бори да сачува то сточарство, значи бори се, али опет кажем све је то недовољно јер се доносе неке одлуке које опет нису добре по сточарство. Значи ја вам гарантујем да Србија неће имати млека. Ако сада падну цене млека за 20 динара по литри, укинуте су субвенције за првотелке, ја верујем да ће то Министарство да врати када им ми будемо послали допис да је ту направљена грешка јер једноставно нама треба три године од женског телета да направимо краву, да порасте, да се отели и да даје млеко“ закључује Баћина.

Како је раније Агробизнис магазин објавио, тренд у Европи је такав да значајан број грла иде на клање у склопу мера да се очува животна средина. То би за последицу требало да има смањење количина млека у понуди што би довело до раста цена млека. Да ли ће ове две лоше вести по тржиште млека у Србији бити и остварене остаје да се види али и то ће бити први озбиљан тест за нову министарку пољопривреде Јелену Танасковић која је већ више правилника изменила. Када су у питању велики произвођачи сировог млека, значајан проблем прави и ограничење субвенција за сирово млеко јер на тај начин ова мера делује дестимулативно за велике фарме. Некада највећа фарма крава ПКБ данас је преполовљена а стручњаци сматрају да је управо оваква регулатива допринела смањењу броја музних грла. Како ће те измене утицати на производњу и тржиште остаје да се види. Пољопривредници су свакако поново у страху јер са променом министра долази и промена аграрне политике што није популарно.

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар