Бадовинци: Фарме свиња морју бити заштићене од Афричке куге

Аутор: Gdjakovic
1,8K посета

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић боравио је у селу Бадовинци где је обишао сточну фарму породице Врачарић која је пример позитивног пословања и модерног товилишта. То село једно је од истакнутијих, када се говори о тову свиња, као и цело подручје Мачве. Ресорни министар је рекао да ће надлежни предузети све мере како да заштите подручје од Афричке куге свиња. „Овај простор морамо да заштитимо од куге, јер ту имамо највише товљеника на простору Србије. Они који покушавају да бацају анимални отпад по каналима и селу, биће спречени, а радићемо са полицијом на томе. Забранићемо да се продају по „ћошковима“ свиње, а поставићемо контејнере, потпуно бесплатно на простору Богатића, да се одвози анимални отпад“, нагласио је министар. Он се састао са сточарима овог краја да би разговарали о проблемима у сточарству и потенцијалним решењима.

Фарма породице Врачарић је капацитета 2100 товних свиња, тренутно их има 650, а наредне седмице је план да се попуни цео. Када је пре 20 година почео да се бави тим послом имао је шест свиња. Тренутна цена товљеника, каже домаћин, креће се око 145 динара по килограму и сматра да би требало да та цена буде виша. Врачарић сарађује са локалним кланичарима. Како је домаћин рекао, потпуно сам производи храну за свиње.

„Двадесет година сам у овом послу, а ово је једна од најтежих година. Цена товљеника јесте ниска, али мислим да је то тренутно, да ће тек да расте. Ово је модерна фарма, са заштитном опремом, баријерама.  Обновио сам механизацију, нешто сам, нешто уз помоћ субвенција“, каже господин Врачарић.

Председник Општине Богатић Милан Дамњановић казао је да је та општина пољопривредницима обезбедила субвенције за осемењавање приплодних говеда за сада, али да субвенционише и камате на кредите.

Srodni tekstovi

1 коментар

Irena 19. март 2021. - 16:31

Štitar 30 km od Badovinaca 130 din.kg to samo kod nas može.Ministar ništa ne priča o obećanoj kovid pomoći od 20.000din za tovnu junad koja su predata do 25.11.2020,mi smo lično predali 02.11 papire,i ništaaaa.Kako su neki poljoprivrednici dobili u decembru ali veci deo nije!!!A da ne pominjem subvencije za svinje i tovnu junad iz 2019,2020.

Одговори

Оставите коментар