АНДРИЈА ЛИЛИЋ: ИНОВАЦИЈЕ СУ ТЕМЕЉ ОДРЖИВЕ ПОЉОПРИВРЕДЕ

Аутор: draganadpetrovic
610 посета

Један од светских лидера у истраживању и развоју и највећа хемијска компанија на свету BASF позната је по стварању решења у области заштите биља без којих је тешко замислити савремену пољопривредну производњу. Према речима Андрије Лилића, BASF директор маркетинга за Area West регион, пољопривреда се налази на некој врсти прекретнице,јер се из године у годину суочава са новим изазовима, који захтевају прилагођавање и увођење нових технологија производње. Између осталог, то подразумева и примену другачије стратегије у заштити наших најважнијих усева.

Више од двадесет година сте активни у индустрији заштите биља.Можете ли нам рећи на којим важним пројектима сте радили и на шта сте посебно поносни?

-Било је различитих пројеката, али су најизазовнији и најинтересантнији они који су били у вези са развојем и имплементацијом нових производа и технологија. Посебно су значајни моменти када се у пракси појаве конкретни проблеми, које није могуће решити уобичајеним мерама,попут појаве резистентности или неких нових штетних организама. BASF има врхунску палету производа, сјајантим који поседује капацитете и знање и у великом броју таквих случајева смо спремни да креирамо и понудимо нова и ефикаснија решења. Један од таквих примера је увођење Систива технологије која је по много чему јединствена. Реч је о новом приступу у заштити стрних жита од болести који је пре свега једноставнији и ефикаснији.Задовољство је када видите да активности које спроводите доприносе побољшању производње наших пољопривредника.Заштита биља, или како је сада званично зову „фито медицина”, представља само део агро-техничких мера, али је кључан фактор за очување профитабилности јер, осим што чува принос, истовремено осигурава све остале инвестиције које произвођачи имају током процеса гајења својих култура.Посебно бих истакао и окружење у којем радим и људе са којима сарађујем. У области заштите биља, почевши од примарне производње, преко науке и струке, дистрибутера и коначно нас из великих истраживачко-развојних компанија,ради велики број професионалаца који су едуковани,кооперативни и веома посвећени свом послу. Бити део такве заједнице и истовремено активан учесник на том тржисту не може никога оставити равнодушним.

Илустрација: Андрија Лилић, BASF директор маркетинга за Area West регион

Који су то изазови са којима се пољопривредници суочавају и на који начин BASF може подржати њихову производњу?

-Изазови су бројни. Пандемија је актуелна тема, али и чињеница да је дошло до поскупљења сировина и транспорта,што се одразило на производњу и доступност различитих репроматеријала неопходних пољопривреди. То је изазвало пораст цена појединих инпута и биће заиста важно на који начин ће наши ратари одговорити на овај изазов. Уколико због тога дође до озбиљнијег смањивања неопходних инвестиција,то би се могло негативно одразити на приносе.Наравно, економски фактори нису једини. Временски услови,односно климатске промене и њихов утицај на производњу су већ годинама незаобилазна тема. На њих не можемо утицати директно, али можемо помоћи биљкама тако што ћемо сачувати њихово здравље и ојачати њихов имунитет.

BASF у својој палети има велики број препарата који сузбијају штетне агенсе, али истовремено смањују стрес који код гајених биљака може настати под утицајем неповољних услова спољашње средине.Горућа тема је и појава резистентности. Наиме, вишегодишња употреба препарата са истим механизмом деловања довела је до појаве отпорности неких корова, болести или штеточина.BASF је током последњих година интензивно радио на развоју програма заштите који у великој мери олакшавају борбу са резистентним коровима и болестима, пре свега у соји, шећерној репи и пшеници.Коначно, сведоци смо укидања појединих активних материја што може додатно закомпликовати заштиту наших усева. Ако у таквим случајевима на тржишту не постоји алтернативно решење, онда су иновације једини могући излаз из те ситуације. Најсвежији пример такве иновације је активна материја Revysol®. У 2021. години лансиран је први фунгицид на бази ревизола под називом REVYVIT®, који је сузбијање церкоспоре у шећерној репи подигао на виши ниво и учинио да гајење овог усева постане сигурније и исплативије.Прича са ревизолом се наставља и у 2022. години са новим фунгицидом REVYCARE®, који ће донети својеврсну револуцију у заштити стрних жита од свих економски најзначајнијих болести.

Илустрација: BASF у својој палети има велики број препарата који сузбијају штетне агенсе и смањују стрес који код гајених биљака

Какву бисте поруку послали нашим пољопривредницима,али и другим учесницима на тржишту?

-Ми волимо да кажемо да је пољопривреда најважнији посао на свету. Зато треба паметно користити решења која тренутно имамо на располагању, слушати струку и искористити предност сваке нове технологије која поставља основу за постизање квалитетнијег и већег приноса. Једноставно,препарате за заштиту биља више не би требало посматрати само као уобичајена средства која се примењују у процесу производње, већ на њих треба гледати као на ресурсе без којих одржива производња у будућности неће бити могућа.

Извор: Агробизнис магазин

Srodni tekstovi

Оставите коментар