Агро дизел повољност или прилика за шверц горива?

Аутор: Gdjakovic
212 посета

Од 1. јануара пољопривредници у Србији могу да, према новом правилнику, затраже поврат акцизе коју су платили на дизел и био-гориво. Предвиђено је да ће паори поврат акцизе моћи да остваре за највише 100 литара нафте и био-горива. Постоји и ограничење у погледу површине земљишта које се обрађује, а гледаће се колико је горива потребно за обраду засејаних или засађених површина земљишта под конкретном биљном културом, до највише 100 хектара.

Имајући све ово у виду, поставља се питање може ли се очекивати да ипак дође до препродаје евродизела, будући да је он по повратку акцизе јефтинији 50 динара и тиме се прави нелојална конкуренција.

Наиме, лоше искуство Србија је већ имала са првим агро-картицама. Када су је узимали и они који су стварно имали земљу за обрађивање али и они други, који имају трактор али се не баве пољопривредом, па су своје картице давали другима, препродавали их, или куповали за њу јефтинији дизел – 179 динара, колико је само за њих важила цена.

Томислав Мићовић, генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије (УНКС), оставља нам да сами проценимо колико ће се пољопривредника определити за куповину дизела по цени од 179 динара, а колико њих похрлити да купе дизел по цени од 194 динара, или за који динар јефтиније, у зависности од тога да ли власник бензинске станице може да уступи део своје марже овој категорији купаца.

– У више наврата смо указивали на негативне последице оваквог начина продаје горива пољопривредницима, инсистирајући на томе да се обезбеде исти услови за све лиценциране малопродавце горива и пре свега да се уведе механизам ограничења количине горива у зависности од реалних потреба пољопривредног газдинства – каже Мићовић.

Цена дизела за пољопривреднике је 179 динара, и врћа се акциза

По два основа пољопривредна газдинства имају могућност да смање трошак куповине горива, у односу на све остале потрошаче. Уредба о ограничењу висине цена деривата нафте од фебруара 2022. године омогућава пољопривредним газдинствима да купе дизел-гориво на бензинским станицама Нафтне индустрије Србије, по цени која не може бити већа од 179 динара за литар, без обзира на то колико износи цена евродизела за све остале привреднике и физичка лица.

– У последње две године у просеку је цена дизела за пољопривреднике била 20 динара нижа од цене коју су плаћали сви остали купци, а та разлика је у једном периоду била већа и од 40 динара за литар. У готово читавом овом периоду цена по којој су све остале бензинске станице набављале дизел ради даље продаје била је већа од 179 динара. Тако да никако нису могле да буду конкурентне и веома брзо су потпуно остале без агро-купаца, а убрзо и без многих других купаца, који су релативно лако могли да дођу до агро-картица и злоупотребе бенефит намењен пољопривредним газдинствима. Пошто уредба не ограничава количину горива које пољопривредно газдинство може да купи по заштићеној цени од 179 динара, која је рецимо данас нижа 15 динара него за све остале купце, претпостављамо да се газдинства појављују и као продавци горива – истиче наш саговорник.

Данас, наводи као пример, у току једног месеца може да купи 12.000 литара дизела и пољопривредник који обрађује 100 хектара и онај који обрађује један хектар. И тако сваког месеца без обзира на обим радова.

Право на поврат дела акцизе у износу од 50 динара за литар може се остварити само на ограничену количину горива у току једне године. Правилник којим је то регулисано на најмању меру своди могућност злоупотреба, закључује Мићовић.

За унете нетачне податке паор враћа новац с каматом

Правилник прописује и да ако пољопривредник поврат плаћене акцизе оствари на основу нетачних података, новац ће морати да врати са затезном каматом, а пољопривредно газдинство му се ставља у пасиван статус, па неће имати право ни на какве субвенције док тај новац не врати.

Ако у рачуници погреши држава и врати му више новца него што је требало, пољопривредник ће опет морати да врати новац са каматом, али нема забрану на друге субвенције док то не учини.

Извор: ПОЛИТИКА

Srodni tekstovi

2 коментари

Деда Сава 15. јануар 2024. - 12:57

Занимљиво,ко има један хектар може да купи 12000 литра дизела?! Господо ако смем да питам, општина Градиште колико километра има до најближе НИС пумпе? Сами процените озбиљност овог закона, који више личи на шибицарење .

Одговори
Банаћанин 15. јануар 2024. - 18:13

Имате дневну норму по литражи дневно пута хектара колико радите,то предаје те у е аграру и ако се износ не слаже статус домаћинства иде и пасиван плус да се врати држави сав новац ,па ко ће да шверцује нафту осим пумапаџија,нисмо од јуче,нас су ионако стисли са свих страна а још изјава од дотичног да се огради

Одговори

Оставите коментар