Аграр као прилика за запошљавање

Аутор: draganadpetrovic
314 посета

ЦЕНТАР за развој каријере Пољопривредног факултета из Новог Сада први пут организује конференцију за академце под називом Прилике и положај младих агронома у Србији. Конференција ће се одржати у уторак на Златибору, а биће подељена на четири тематске области: поље науке, затим привреде, локалне самоуправе као и на области предузетништва и образовања у аграру.

Сви предавачи панела су свршени и несвршени студенти Пољопривредног факултета у Новом Саду и дужи низ година се баве тематиком коју ће презентовати. Свој професионални пут пронашли су у различитим сферама пољопривреде, а своја искуствима ће радо поделити са учесницима конгреса.Главне теме скупа су видови подршке младим агрономима, о чему говори Младен Петреш, помоћник покрајинског секретара за пољопривреду и истраживач-сарадник на Пољопривредном факултету у Новом Саду. О Научно-истраживачком раду као шанси у пољопривреди говориће Јована Крстић, истраживач-приправник Одељења за кукуруз – Хербологија на Институту за ратарство и повртарство, затим истраживач-сарадник Милош Крстић са Одељење за уљане културе – Оплемењивање са овог истог института.

О Значају неформалног образовања у аграру говориће Младена Микан, заменица руководиоца Центра за развој каријере са Пољопивредног факултета у Новом Саду.

 

Илустрација: Пољопривреда нуди прилику да будете сам свој газда

Према речима организатора конференције Младене Микан, ова конференција није намењена само студентима пољопривредних факултета, већ свим академцима који су заинтересовани за развој и усмерење каријерног пута након студирања.

– Када је у питању перспектива младих након завршеног факултета, у пољопривреди, нарочито у Војводини, прилике за запошљавање су јако велике. Србија је доста усмерена ка аграрној делатности због погодних климатских услова и нарочито плодног земљишта, а свесни смо да је у данашње време изузетно значајна производња хране. Не само да је велики број јединица у привреди где студенти могу да се запосле, већ је и велика персектива у самозапошљавању, односно предузетништву у пољопривреди. Постоје многи програми за финансирање и суфинансирање младих агронома, у зависности од тога којом граном пољопривреде желе да се баве – истакла је Младена Микан.

Илустрација: У разним гранама пољопривреде одлично се сналазе и жене

Она је додала да је „стављен акценат на жене у пољопривреди и младе који крећу да се баве предузетништвом у аграру. Поред државних подстицаја, постоје и покрајински али и многи европски фондови који стимулишу овакав вид делатности. У зависности од преференција, већина је заиста запослена у својој струци а често се дешава да су фирме дуго у потрази за запосленима јер нема довољно дипломираних инжењера пољопривреде на тржишту рада“.

Извор: https://www.novosti.rs/ekonomija/vesti/1176230/agrar-kao-prilika-zaposljavanje-konferencija-studenata-poljoprivrednog-fakulteta-novom-sadu

Srodni tekstovi

Оставите коментар