Uprava za agrarna plaćanja dobila nalog Nedimovića nakon rebalansa Budžeta

Аутор: dzonioff
354 посета

Na sednici Vlade biće usvojeni predlog novog budžeta za poljoprivredu koji će biti skoro 53 milijarde dinara. Dok će budžet Ministarstva za selo biti oko 1,5 milijardi dinara. Ovih dana se na društvenim mrežama dosta  polemisalo o novoformiranom Ministarstvu za koje se i ne zna koja mu je prava uloga jer već u drugim resorima postoje nadležnosti i izvori finansiranja te da je ovo nepotrebno rasipanje novca na plate činovnika Ministarstva za brigu o selo koje je podsetimo pripalo vremešnom Milanu Krkobabiću.

Uprava za agrarna plaćanja će do sredine decembra isplatiti više od 5 milijadri dinara subvencija poljoprivrednim proizvođačima saznaje Agrobiznis magazin od dobro obaveštenog izvora koji je rekao da je ministar Branislav Nedimović  izdao nalog da se sve subvencije hitno isplate, a među prvima su mladi poljoprivrednici i stočari. Izvor Agrbiznis magazina otkirva da će u narednim danima biti ubrzana isplata i stočarima.

Kada je reč o mladim poljoprivrednicima njih 2500 u proseku će dobiti po million dinara za start up projekte. Ovih dana neki su uneli zabunu smatrajući da i oni koji obrađuju velike površine mogu da konkurišu za ovu subvenciju. Međutim, u pravilima konkursa jasno je napisano da to nije moguće. Najviše sredstava dobile su žene koje imaju nameru da se bave poljoprivredom a na listi su najviše zastupljeni oni koji imaju srednju školu njih 3603, a sa osnovnom školom bilo je njih 576, zatim 417 kandidata ima višu dok 976 ima visoku stručnu spremu. Od ukupnog broja zahteva kojih je bilo 5500 žene su bile u 2482 slučaja što je gotovo polovina. Prema uslovima prednost su imali kadidati sa završenim stručnim poljoprivrednim školama i fakultetima, žene i oni koju su se opredelili da se bave voćarstvom, stočarstvom i povrtarstvom u primarnoj proizvodnji ali i preradi. Ministar Nedimović rekao je da će isplata biti završena do Svetog Nikole odnosno 19. decembra: “U prvih deset na listi su opštine Žitorađa, Blace, Merošina, to su sredine gde nam trebaju ljudi“, rekao je on i dodao da se ulaže u sektore koji su potrebni.

Nedimović je izjavio da očekuje da će sredstva državne podrške po konkursu ministarstva za 2.500 mladih poljoprivrednika biti podsticaj da budu još bolji proizvođači. Prilikom obilaska gazdinstva Jovana Lazarevića u mestu Kujavica u opštini Vladimirci  on je naglasio da je značajno što podrška od po 12,5 hiljada evra ide mladim poljoprivrednicima koji su najviše u voćarstvu, stočarstvu i povrtarstvu jer je za tu proizvodnju potrebna radna snaga. „Konkurisali su mladi poljoprivrednici iz svih oblasti ali se po pravilniku najviše bodovalo voćarstvo, povrtarstvo i stočarstvo jer je naš cilj bio da u tim najtežim fizičkim poslovima ljudi dobiju novac. Da kupe mašine da bi olakšali sebi posao kao što je ovde Jovan uradio sa sadilicom“, rekao je on. Dodao je da su koji bod više dobili mladi poljoprivrednici koji su završili poljoprivredne škole jer je cilj da se struka uključi. „Da se ne svede sve na to koliko imaš godina nego da povežemo znanje, mladost i potrebe Srbije“ rekao je on. Posle današnjeg objavljivanja rang liste teče rok za žalbe, a zatim će uslediti isplata novca mladim poljoprivrednicima. Kako je ministar istakao podrška ove godine mladim poljoprivrednicima ukupno je veća nego po konkursima u poslednje tri godine. Nedimović je najavio i veliki projekat sa Svetskom bankom od marta meseca koji će biti usmeren na podršku stočarstvu, voćarstvu i povrtarstvu. „Taj  projekat će podrazumevati da je 50 posto grant, 40 posto kredit a 10 posto učešće. Jako je važno da poljoprivrednici pola novca dobijaju unapred da bi se čitava priča zavrtela“, rekao je on i dodao da je na raspolaganju za taj projekat 38 miliona dolara.

Domaćin inženjer zaštite bilja pred doktoratom Jovan Lazarević koji se u Kujavici bavi proizvodnjom lekovitog bilja, angelike i lavande zahvalio se na podršci Ministarstva. „Podsticaj će mi mnogo pomoći i dati vetar u leđa da proizvodnju proširim i dodatno unapredim. Trenutno angeliku proizvodim na jednom hektaru, a koliko sutra počinjem sadnju i u planu je proširenje na tri hektara. Plasiramo je firmi Medikal iz Mionice, na obostrano zadovoljstvo“, rekao je on. Predsednk Udruženja mladih poljoprivrednika Mladen Minić istakao je da je izuzetno važna ovakva podrška države mladim poljoprivrednicima. „Značajno je da je podrška kroz voćarstvo, povrtarstvo i stočarstvo jer tu je potrebno dosta radne snage koju mašine mogu da zamene pa da postanemo konkurentniji na tržištu“, rekao je on. Dodao je da je veliki problem među mladim poljoprivrednicima neinformisanost i neznanje pa je značajno da je konkursom prednost data školovanima. Minić je iskoristio susret sa ministrom u Kujevici da ministru Nedimoviću prosledi i listu predloga čijom bi realizacijom status mladih poljoprivrednika bio poboljšan.

Ovih dana i dalje je aktuelna setva, a za neke i rekordna. Na osnovu nezvaničnih  podataka u Republici Srbiji je do prvih dana novembra pšenicom zasejano nešto više od 500.000 hektara. Takođe je u ozimoj setvi zasejano oko 13.000 hektara raži, 93.000 ječma, 12.200 hektara ovsa i oko 20.000 hektara tritkalea, zatim oko 21.300 hektara uljane repice. U poređenju sa prethodnom godinom zasejano je za 4,5 odsto više površina, a osnovni razlog je veća vlažnost zemljišta koja je bila ove jeseni ali i dobra cena žita uprkos dobrom ovogodišnjem rodu.

Što se tiče trgovine,  cena kukuruza na produktnoj berzi u Novom Sadu protekle nedelje je iznosila 19 dinara za kilogram, cena pšenice se kretala od 21,3 do 22 dinara za kilogram, u zavisnosti od procenta proteina. Cena soje bila je nešto veća nego protekle nedelje i iznosila je 47,15 dinara za kilogram. Cene su bez PDV-a.

Udeo poljoprivrede u BDP-u iznosi 7,5%, što je znatno više u odnosu na uporedive zemlje regiona, a ukupan rezultat srpske privrede mogao bi da bude još bolji kad bi se u agrobiznisu primenila inovativna rešenja smatraju stručnjaci. Pored inovacija potrebno je preći na preradu sirovina u više faze obrade i tako ostvariti dodatnu zaradu i uposliti nezaposlene.

Srodni tekstovi

Оставите коментар