Uprava za agrana plaćanja se usijala!

Аутор: dzonioff
443 посета

Uprava za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede republike Srbije do sada je iz konkursa IPARD-a isplatila 6,6 miliona evra podsticajnih sredstava, a odobreno je još projekata u vrednosti 19,5 milona evra za šta se očekuje isplata u narednom periodu. Prema podacima o do sada raspisanim projektima očekuje se utrošak još skoro 104 miliona evra za koje su konkursi u toku ili su završeni.

Kada je reč o domaćim subvencijama u 2019 godini. Uprava za agrarna je odobrila i isplatila 150.000 korisnika direktnih podsticaja kao i 350.000 korsinika po raznim osnovama (stočarstvo, traktori, mladi poljoprivrednici, osiguranje i dr.). Imajući u vidu da se radi o velikom broju predmeta naši izvori iz ove uprave kažu da su se računari „usijali“ jer svaki predmet pored matičnog broja, broja lične karte isadrži i registarski broj gazdinstva kao i brojne druge podatke u zavisnosti od tipa subvencije. Ovome treba dodati adresu, broj farme, pa na kraju i finansijske iznose. 

Inače, u toku je isplata subvencija za stočarstvo, a u obradi i bodovanju su predmeti za mlade poljoprivrednike. Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović najavio je da će mladi poljoprivrednici subvencije dobiti  krajem aprila ili početkom maja. Do sada je najviše konkurisalo mladih od kada se ovaj konkurs raspisuje. Njih 5500 se prijavilo, dok je prošle godine taj broj bio oko 1800.

Prema najnovijim podacima ukupna vrednost prodaje i otkupa proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u Republici Srbiji u četvrtom tromesečju 2019, u odnosu na isti period prethodne godine, izražena u tekućim cenama, veća je za 19,1%. Ukupna vrednost prometa poljoprivrednih proizvoda na pijacama u Republici Srbiji u 2019. godini, u odnosu na isti period 2018. godine, veća je u tekućim cenama za 9,2%. Bez namere da učestvujem u kampanji treba reći onako kako jeste.

U toku je i isplata subvencija po hektaru za 2019. godinu, a ukupan budžet za ovu meru je oko 10 milijardi dinara.

Sa Kopaonik biznis foruma se mogla čuti ocena da je prošla godina, kada je reč o poljoprivredi, bila je prosečna, rekao je direktor MK Agriculture u okviru kompanije MK Group Strahinja Marjanović i dodao da su rezultati postignuti u 2019. godini bolji u odnosu na prethodne godine, ali da je to daleko od onog što može da se postigne.

Mereno u okviru mandata Vlade i resora poljoprivrede Srbija je 2016. godine izvezla poljoprivredne proizvode u vrednosti 3,2 milijarde dolara, a 2019 godine izvoz je bio 4,9 milijardi dolara što je za 1,7 milijardi dolara više. Ove stope rasta mogu bit i veće u kratkom vremenskom periodu ukoliko bi išli na više faze obrade odnosno razvoj prehrambenog sektora. Optimistički deluju i najave većeg broja kompanija da će uložiti sredstva u fabrike. Kako Agrobiznis magazin saznaje očekuje se velika investicija u vrednosti od 40 milona evra u sektoru povrtarstva, a već je udaren kamen temeljac fabrike čokolada što će značiti dosta sektoru mleka, ako imamo u vidu da je to jedna od osnovnih sirovina u proizvodnji čokolade. 

Srodni tekstovi

Оставите коментар