Шта је договорено на преговорима у Влади?

Аутор: Gdjakovic
382 посета

БЕОГРАД, 20. маја (Тањуг) – После више од пет сати, завршени су преговори представника пољопривредника са премијерком Аном Брнабић и министром финансија Синишом Малим.

Представник Удружење пољопривредних произвођача из Суботице Мирослав Матковић рекао је након изласка из зграде Владе Србије окупљеним новинарима да ће предлоге који су добили, пољопривредници размотрити и до 20 часова саопштити одлуку да ли предлоге прихватају или не и да ли ће наставити са блокадама, али није желео да открије детаље разговора.

Председник Удружења „Стиг“ Недељко Савић је рекао да су је оно што је предложено на састанку испод 50 одсто од оних захтева који су раније изнети.

Међу главним захтевима пољопривредника су повећање субвенција по хектару обрадиве површине, да премија за литар млека уместо 15 буде 20 динара, као и да минимална откупна цена млека буде 78 динара по литру плус ПДВ.

Такође, пољопривредници су захтевали да се на дизел гориво за пољопривреднике за 100 литара по хектару за ратарске културе и 300 литара за повртарске културе не обрачунавају акцизе и ПДВ.

Поред тога захтевали су увођење прелевмана на млечне производе и да се субвенције по крави, које тренутно износе 30.000 динара увећају за 10.000 динара.

Међу захтевима су и субвенције од 35.000 по хектару за све пријављене површине и укидање ограничења за субвенције до 20 хектара.

Председник Србије Александар Вучић је у четвртак након састанка са представницима Удружења узгајивача млека Мачванског округа и Удружења одгајивача говеда централне Србије саопштио да ће прелевмани за тврде сиреве бити повећани на 300 динара по килограму, као и да ће бити уведени прелевмани на евапорисано млеко у износу од 300 динара.

Председник је додао и да ће субвенције по грлу за приплодне млечне краве бити подигнуте са 30.000 на 40.000 динара и да ће бити исплаћене по јавном позиву који је у току.

Тањуг

Srodni tekstovi

Оставите коментар