Хоће ли бити новца за субвенције и куповине пшенице за резерве?

Аутор: Gdjakovic
397 посета

Скупштински Одбор за пољопривреду препоручио откуп 250.000 тона пшенице за робне резерве

Одбор Скупштине Србије за пољопривреду данас је препоручио ресорном министарству и Влади Србије да заштити произвођаче малина и садног материјала, а да у предстојећој жетви за робе резерве откупи 250.000 тона пшенице, по цени од 25.000 динара по килограму.

На седници Одбора је привредник који извози малине Радоје Цветић рекао је да је Србија изгубила доста купаца због високе продајне цене малина и да ће бити потребно три до пет година да се извезу непродате залихе и овогодишњи род, а процењује да ће то бити око140.000 тона.

„Извозио сам 2.000 тона малина у Америку, цена је била 17 долара по килограму, али су купци отказали јер Мексико нуди свежу малину по пет евра по килограму“, рекао је Цветић.

Министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије Јелена Танасковић је рекла да је буџет за пољопривреду за 2023. годину са додатним субвенцијама, које су уговорене са удружењима пољопривредника, са 80 милијарди повећан на 113 милијарди динара.

Она је на примедбу чланова Одбора да је за пољопривреду одмах требало направити стратегију и планирати буџет од милијарду евра, а да то потврђује чињеница да се до тог износа стигло протестом пољопривредника због чега се десило да је неко добио субвенције, а неко није, признала да је садашњи износ буџета за њу била „мисаона именица“.

„Да ли би били протести и да је буџет пројектован на 100 милијарди динара? Па био би јер протести нису били само изазвани проблемима пољопривредника, већ и политичким разлозима“, рекла је Танасковић, говорећи о извештају о раду Министарства пољопривреде у првом кварталу ове године.

Додала је да је било притиска због протеста, али да мисли да је добро испреговарано и да је субвенцијама „таргетиран“ највећи број произвођача“.

Она је рекла да је у примени седам мера подршке пољопривреди и да је е-аграр прорадио у предвиђеном року.

„Нема газдинства која су прошле године постојала, а да се ове године нису пријавила преко е-аграра, а пријавило се 305.000 домаћинстава“, рекла је Танасковић и навела да су повећане субвенције по хектару, премије за говеда, уведен прелевнам за млеко и сир, повећана премија за млеко, додељен кредит хладњачарима да би исплатили дугове и преполовљена такса за одводњавање.

Додала је да су нетачне информације о томе ко ће следеће године имати право на „плави“ дизел, а ко неће јер ће то тек бити дефинисано буџетом за 2024. годину.

Танасковић је рекла да се најава мере о субвенциониснају 100 хектара наредне године заправо добрим делом спроводи и ове године јер су се газдинства због могућности да добију субвенцију, поделила на неколико целина, „па у суштини држава и ове године субвенционише око 80 хектара, а вероватно и 100 хектара“.

Она је најавила да се ради на увођењу заштитног знака о географском пореклу за неке производе.

Танасковић је демантовала податке неких чланова Одбора да се извози изузетно мала количина меса, а увози неколико десетина пута више.

Према подацима са Управе царине је, према њеним речима у првом кварталу извезено 27.104 тона меса, а увезено око 2.000 тона.

Одговарајући на питање чланова одбора да ли ће бити исплаћене субвенције за расписне конкурсе у 2021. години Танасковић је рекла да су исплаћени сви који су добили решења, а да за оне који су имали непотпуну документацију не може са сигурношћу да каже да ли ће бити средстава за исплату.

Танасковић је најавила и субвенције за биљну производњу и винову лозу, а мере подршке ће бити објављене у јулу.

Објаснила је да се субвенционише и садни материјал, али да газдинства морају да се региструју као привредни субјекти.

Она је, на захтев чланова Одбора да Министарство помогне у обнови атарских и макадамских путева, разрушених поплавама, рекла да ће са Министарством грађевинарства и локалном самоуправом покушати да нађе додатна средства.

Танасковић и председник Одбора за пољопривреду Маријан Ристичевић дематовали су да имају било какве везе са оснивањем више удружења пољопривредника у Пожаревцу где су, како су пренели медији, били чланови локалних самоуправа и где су виђени службени државни аутомобили.

Министарка је рекла да ће се испитати ко стоји иза тих удружења.

(Бета)

Извор: https://www.krstarica.com/vesti/ekonomija/skupstinski-odbor-za-poljoprivredu-preporucio-otkup-250-000-tona-psenice-za-robne-rezerve/

Фото:

https://www.srbija.gov.rs/vest/683031/skupstina-srbije-usvojila-set-pravosudnih-zakona.php

Srodni tekstovi

Оставите коментар