Субвенција по хектару ће бити до 35000 динара, а зашто и даље има протеста и где су спорења?

Аутор: Gdjakovic
493 посета

Министарка пољопривреде Јелена Танасковић рекла је да су испуњене све тачке из споразума који је у мају договорен са пољопривредницима и оценила да је данашњи протест политички.

– Ја сам њима на састанку дала апсолутни износ сваке субвенције која је исплаћена и проценат нигде није мањи од 97 одсто за сваку меру – рекла је Танасковићева за Танјуг и додала да још није исплаћено још само оно где се документација допуњује.

Када је реч о уређењу тржишта и робним берзама, Танасковићева каже да је раније на састанку са пољопривредницима добила предлог закона за који, како је навела, нису знали да је усвојен још 2021. године.

– Они сада кажу – хоћемо да се среде јавна складишта. Ја сам прва рекла, хоћу, дајте предлог шта мислите да треба да се уради. Али не можете да дајете предлог у коме ће држава да гарантује кроз компензациони фонд нешто што нећете да обезбедите сами. Али сам за сваку врсту предлога – рекла је Танасковићева.

Министарка је поводом захтева у вези са изменама закона или доношења уредби приметила да се то тражи у тренутку када скупштина не заседа и док је влада у техничком мандату што је, истиче, основно непознавање система, додајући да је то у овом тренутку немогуће.

– Кажу, хоћемо дизел са олакшицом, заправо хоћемо зелени дизел, нећемо рефакцију. У целом износу акцизе је одобрена рефакција, усвојено кроз закон и то ступа на снагу 1.1.2024 – рекла је Танасковићева.

Како је додала, оно што је требало да испуни држава, испуњено је тиме што је омогућено да им се новац врати.

– Сада сваки пољопривредник који купује са НИС-овом картицом где је 179 динара повлашћена цена горива, може да поврати још 50 динара, значи купује гориво по 129 динара – казала је Танасковићева.

Шта кажу пољопривредници?

Пољопривредници из удружења „Сложни Пидиканци“ из Баваништа блокирали су стари пут из тог села ка Панчеву, захтевајући од Владе Србије да буду испуњени сви захтеви ратара, међу којима су
субвенције и договорена премија за млеко. Пољопривредници блокирали улазе у Рафинерију нафте у
Новом Саду. Протест и код Арадца на путу Зрењанин – Нови Сад и на путу од Суботице ка
граничном прелазу Келебија. Удружења пољопривредника најавила су за данас протесте у целој Србији због лошег положаја у којем се налазе, а Министарство пољопривреде позвало их је на „отворене и конструктивне разговоре“ данас од 11 сати.
Пољопривредници у Баваништу истакли су транспаренте „Узалуд смо свет задобили ако смо земљу
изгубили“, „Млади фармери без будућности“. Јован Јованов из удружења „Сложни Пидиканци“ изјавио је за Фонет да су захтеви из 2022. године и 2023. године делимично испуњени.
„Захтевамо испуњење свих захтева које је Влада Србије потписала у мају ове године“, рекао је
Јованов и додао да данашња блокада нема никакве везе са политиком, већ искључиво са
угроженошћу егзистенције свих пољопривредника. Јованов је нагласио да ће протести трајати до потпуног испуњења свих потписаних захтева. У центру села полиције зауставља и контролише све тракторе који крену на протест. Пољопривредници траже субвенције по хектару од 300 евра, „плави дизел“ без акцизе за 100 литара по хектару, односно да дизел на свим пумпама буде без акцизе плус ПДВ од 1. јануара. Траже и да премија за млеко буде 19 динара по литру на основу договора из маја, субвенција по крави 40.000 динара, субвенционисане кредите од један одсто који се могу користити и за рефинансирање постојећих кредита, као и системско уређење законом о робној берзи. Пољопривредници блокирали улазе у рафинерију у Новом Саду Пољопривредници са више десетина трактора блокирају Рафинерију нафте у Новом Саду. Блокирано је
свих шест улаза, а пољопривредници не допуштају улаз и излаз цистерни. Протести су почели и у местима у околини Новог Сада. Најављују да ће Рафинерију блокирати, док њихови захтеви не буду испуњени. Пољопривредници су почели протесте јер су, како кажу, незадовољни зато што споразум из маја са Владом Србије и Министарством пољопривреде није испуњен. Пољопривредници блокирали и пут код Зрењанина На путу Зрењанин – Нови Сад, код места Арадац, пољопривредници тракторима повремено блокирају саобраћај. Блокада траје један сат, а потом се возила у истом временском трајању пропуштају. Пољопривредници су чланови више удружења који протестују због неиспуњених захтева у вези са побољшањем њиховог пословног статуса који је нарушен због неповољног стања на тржишту. Како РТС сазнаје од пољопривредника из овог дела протеста, нико није отишао на понуђене преговоре у Министарство пољопривреде.

Поводом захтева да се заустави „прогон пољопривредника“ у вези са неслагањем катастра и сателитских снимака, као и да се сви инспекцијски налози сторнирају, Танасковићева пита шта је ту тачно захтев и повод за излазак на протест.

– Нико ко је пољопривредни произвођач и обрађује и производи било какву пољопривредну културу, нема никакав прогон, нити је сторниран. Значи, само они који су себе називали пољопривредницима тако што су узимали субвенције за пољопривредно земљиште које је под шумом, где ништа нису засадили 30 година. Они су ти који су онемогућени да узму субвенцију у наредном периоду – рекла је она.

Упитала је да ли јој сад препоручују да „оне који су отимали од пољопривредника врати да раде то исто“.

– Немојте ми рећи да неко ко има шуму на свом пољопривредном земљишту или ко има објекат, да буде још већа трагедија, ко је нелегално саградио на пољопривредном земљишту и узима притом субвенције за то, не може да засади преко објекта. Њему треба да сторнирамо записник? Па то је невероватно – оценила је министарка.

Један од захтева се односи на субвенције по хектару за биљну производњу у износу од 35.000 динара, најкасније до 31. марта, а тражи се од августа 2022. године, а Танасковићева пита да ли тај захтев има смисла за било ког пољопривредника.

– Субвенције за 2024. годину ће свакако бити веће. Рекла сам да ће сигурно бити повећање по хектару. Минимална цена стоји у закону, а ми ћемо исплаћивати сходно буџету, а буџет је већи него што је био 2023. године – подсетила је Танасковићева.

Како је рекла, сви ће добити износ од 18.000 динара, а износ од 35.000 динара ће добити по хектару они пољопривредници који користе сертфиковано семе.

Она је додала да је премија за млеко и сада 19 динара, те додала и да су субвенционисани кредити постојали и 2023. године, па нема разлога да их не буде у 2024. години.

– Када је реч о брисању пољопривредника из крединтог бироа, па не ставља држава у кредитни биро пољопривреднике већ банке по основу неисплаћених кредита – указала је Танасковћева.

Додала је и да су подстицају за приплодне млечне краве и данас 40.000 динара.

– Кажу да неће отићи са улице док се захтеви не испуне. А ово је испуњено. Који део од нас тражите да испунимо, осим дела који се тиче законодавног оквира који нису у могућности да испунимо у техничком мандату владе? Тако да је то чиста манипулација. Ово је чист политички протест – рекла је Танасковићева.

Министарка је истакла да су на Дану отворених дошли пољопривредници који, како је рекла, до сада нису имали прилику да дођу до министарства и разговарају, те да су им представници удружења препричавали шта су њихови предлози, а шта одговори државе.

– Минимум њих 10, од њих 50-60 ми је рекло, али ми нисмо добили овакву презентацију. Нас сада јуре да изађемо на улицу и кажу – ако то не урадимо ми подржавамо власт. Па шта је онда то него политички процес? То је прогон са неке друге стране који се ради. Зашто то радимо? Зашто пољопривреднике увлачимо? Не може ни један пољопривредник да каже да му је било која претходна година била боља од ове, јер је буџет никад већи за пољопривреду – рекла је Танасковићева.

Извор: АГРО ТВ, Коперникус

Srodni tekstovi

Оставите коментар