Субвенција по хектару ипак раније, ево и када!

Аутор: Gdjakovic
841 посета

Влада Србије сутра ће покренути откуп 50.000 тона меркантилне пшенице преко робних резерви од физичких лица, а у петак биће расписан јавни позив за давање по хектару у износу од 9.000 динара, рекла је данас за Танјуг министарка пољопривреде Јелена Танасковић.

„Сутра ће на седници Владе Србије бити донета Уредба којом ћемо откупити 50.000 тона меркантилне пшенице и то пре свега од малих газдинстава – физичких лица, а преко Робних резерви”, рекла је мкинистарка и навела да је та мера донета сходно ранијем састанку са ратарима.

Откуп пшенице биће од физичких лица, регистрованих носилаца пољопривредних газдинстава, у максималном износу од 100 тона по газдинству.

Биорационална пољопривреда уз Certis Belchim

Танасковић је подсетила да је 17. марта донет правилник о пољопривредним кредитима који могу да се користе, а Министарство ту субвенционише камату.

„У склопу мера подршке ратарима, сутра пуштамо на Влади Србије уредбу којом ће бити прописано да добију 9.000 динара по хектару. Јавни позив кренуће већ у петак и трајаће до 31. маја”, рекла је она.

Објаснила је да се у реализацији ове мере неће чекати крај јавног позива, јер се излази у сусрет ратарима да добију средства пред сетву.

„Како се ко буде пријављивао на еАграру од 7. априла надаље, и буде имао комплетну документацију, ићи ће исплата одмах”, поручила је Танасковић и истакла да је то велика новост.

Министарка је казала да се од 2024. године мера субвенције исплате по хектару неће више везивати за септембар претходне године, како је било до сада, већ ће бити на основу 31. марта године за коју се мера ради.

„Важиће од 2024. године, а 2023. година остаје отворена да се, како ко испуњава услове, и пријави, а ми ћемо је плаћати по хектару што значи 6.000 динара плус 3.000 динара регреса за гориво”, објаснила је Танасковић.

Извор:

https://www.politika.rs/scc/clanak/546460/Vlada-Srbije-sutra-pokrece-otkup-psenice-od-gazdinstava

 

Најновија вест!

ИЗВОЗ ЖИТАРИЦА ИЗ УКРАЈИНЕ: Премијери Мађарске, Пољске, Словачке и Румуније и бугарски 
председник упутили су заједничко писмо председници Комисије Урсули фон дер Лајен тражец́и од 
Европске комисије да хитно предузме мере за решавање неодрживе ситуације изазване повец́аним 
увозом житарица из Украјине, изјавила је министарка пољопривреде. најавио је Иштван Нађ.

Истовремено, У Пољској фармери прете да ц́е „упропастити“ посету Зеленског због спора око жита.

Произвођачи житарица кажу да их подрива бесцарински увоз из Украјине.

Srodni tekstovi

4 коментари

Pošten građanin 6. април 2023. - 10:41

Želim da kažem ministarki Tanasković , celokupnoj vladi i predsedniku da su baš poranili sa subvencijama……ako oni tako misle…..svi poljoprivrednici su razočarani u novi sistem apliciranja za subvencije jer ima mnogo više peripetija dok ranije su mogli i stariji i mlađi da ostvare to svoje pravo….bespotrebne gužve i oduzimanje vremena poljoprivrednicima u jeku prolećne setve. Tuga za ovaj jadan i napaćeni narod Srbije! U susednoj Bugarskoj subvencije su više nego duplo veće nego kod nas….

Одговори
Gojko 6. април 2023. - 15:35

E tesko nama,pa imali tu neko skolovan u min.poljoprivrede,te krece onda pa nekrece te 3 aprila pa nista te 8 aprila,te treba ovo te treba ono niko ziv vise nezna sta treba a neznaju ni oni koji su sve ovo zamrsili oko registracije gazdinstva,gde ih samo nadje AV.

Одговори
Leka paor 6. април 2023. - 15:40

Šta oni znaju o poljoprivredi?

Одговори
Srba 7. април 2023. - 09:15

Dokle laži za suveciju pre regisaciju i puštanje po hdktaru u 07 04,2023 daj kadačete biti ozbiljni prema poljopfivednicimy samonas sšetate nas več 9 dana toje tuga kyo lako nikad teže prelgzacija

Одговори

Оставите коментар