Сточари ипак код Вучића, поред субвенција траже да се струка пита у Министарству пољопривреде

Аутор: Gdjakovic
277 посета

БЕОГРАД, 17. маја 2023. (Бета) – Представници Удружења произвођача млека Мачванског

округа и Удружења одгајивача говеда централне Србије саопштиће сутра председнику Србије Александру Вучићу захтеве међу којима је главни заштита од прекомерног увоза млека и млечних производа.

Председник удружења произвођача Мачванског округа, Горан Васић, рекао је данас за Бету да ће Вучићу предложити и да се трговачка маржа на млеко и млечне производе ограничи на највише 20 одсто, што би смањило цене, а повећало потрошњу, тиме и откуп вишкова млека на домаћем тржишту. Васић је рекао да ће затражити и да се уведе прелевман за увоз тврдих сирева од 300 динара по килограму, као и да се следеће године акциза и порез на додату вредност не обрачунавају на дизел за пољопривреднике што су, како је рекао, примениле многе земље, а и Република Српска.

Он је рекао да, ако држава има новца, требало би да да подигне премију за млеко и регрес по крави јер су произвођачи у тешком положају, а откупна цена млека на југу Србије је пала чак на 23 до 25 динара по литру.

За разлику од произвођача млека који траже искључиво повећање субвенција, Васић је рекао да се произвођачи млека из та два удружења залажу за увођење мера које би стабилизовале стање на тржишту млека.

На сутрашњим разговорима ће, како је рекао, тражити и да се у Министарство пољопривреде поставе стручни људи. Васић је рекао да је разговор с Вучићем заказан пре одлуке о протесту пољопривредника, па да се због тога нису прикључили, али у случају да се сутра не постигне прихватљив договор, „другог излаза немају него да се прикључе или сами организују протест против ове власти“. На његовој фарми крава, како је рекао, дневно се произведе 2.000 литара млека које продаје млекари по 61 динар по литру, а рачунајући трошкове, у минусу је за четири динара јер да би их покрио потребно је да литар млека продаје бар по 65 динара. Он је рекао да његово газдинство месечно само струју плаћа више од 100.000 динара.

„Када се не би увозили млеко и производи, млекаре би се у Србији отимале за литар млека јер за домаћепотребе недостаје 50.000 крава“, рекао је Васић. Србија је, по његовим речима, само у априлу увезла млека у праху за 2,3 милиона евра, за 850.000 килограма сира дато је 4,4 милиона евра, а увезено је чак и 250.000 литара сурутке за 350.000 евра. Васић је рекао да је Србија 2017. године остварила суфицит у извозу млека од 9,3 милиона евра, а да од тада остварује дефицит који је прошле године износио скоро 100 милиона евра.

Srodni tekstovi

3 коментари

dragan 18. мај 2023. - 07:49

I da im sve sad ispune opet nece valjati ako ne ove godine onda sledece takav ti je narod ovde seljak hoce da ima svoje radnike da ih placa malo a da ubira velike pare da lagodno zivi. Ako im je toliko lose pogledajte imvsamo kakve masine imaju vecina kakve kucerine imaju ,kakve aute voze i da ako kazete da su uzeli na kredit pa naravno da su uzeli na.kredit kad im je drzava vracala 25% od cene masina .

Одговори
Anja 18. мај 2023. - 10:19

Ma toliko su se svi izbezobrazili da je to strasno, do pre neku deceniju iz jednog sela do drugog isli su po rupetinama, nista od drzave nisu dobijali, nikakve subvencije, vlast ih nije pitala nista, a sad kad dobijaju sve sto nikad nisu, sad opet im nesto ne valja.

Одговори
Snezana Nektarijevic 19. мај 2023. - 06:00

Nisam dobila novac za subvencije po hektaru predala sam 7 aprila i do danas nikakvog odgovora aplicira sam preko sertifikovane licne karte .Selo se na ovaj nacin gasi umorni smo od svega mali proizvodjaci nestaju nece moci ni za sebe da zasade.

Одговори

Оставите коментар