Стигли нови бикови – држава субвенционише по две дозе семена по грлу

Аутор: Gdjakovic
365 посета

Министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић данас је обишла Сточарско ветеринарски центар Велика Плана, где је испоручено 10 врхунских приплодних бикова сименталске расе, пореклом из Немачке.

СВЦ Велика Плана је центар са богатом традицијом и доказаним квалитетом у области производње и дистрибуције генетског материјала приплодних бикова и нерастова и у претходном периоду је уз помоћ Министарства и Владе обновљен.
„Као и све друго што је урађено у 2023.години у области пољопривреде, тако је сада и Сточарско ветеринарски центар у Великој Плани, који је на жалост био потпуно девастиран, добио своје ново име, у смислу нових могућности за даљи опстанак и рад. Сви дугови су решени, све смо измирили, као и заостале плате радницима, којих тренутно има 24. Исплаћени су и сви добављачи“, казала је министарка Танасковић
„Данас смо овде јер су стигли нови бикови. Оно због чега сам лично посебно срећна је да је Министаство пољопривреде, шумарства и водопривреде, кроз конкурс за квалитетна приплодна грла, финансирало 50 посто набавке ових бикова врхунског квалитета. У питању је 10 нових бикова сименталске расе, а очекује се да убрзо, овде у сточарско-ветеринарски центар у Плани, стигну још три бика холштајн расе“, рекла је министарка.
Како је министарка напоменула Министарство је спроводећи програм мера за унапређење сточарства донело одлуку да као једна од мера унапређења говедарства идуће године буду омогућене субвенције у виду бесплатне испоруке високо квалитетних семена елитних бикова.
Тиме ће наши сточари добити јединствену прилику за набавку врхунског семена о троску државе. Субвенционисаће се две дозе семена по једном грлу.

http://www.minpolj.gov.rs/

„Од јануара 2024. следи нови јавни позив и нове мере за наше сточаре где, држава поклања две дозе семена по грлу за свако осемењавање“, додала је Танасковић.

„У сваком сегменту радимо како би заиста показали сточарима и генерално пољопривредним произвођачима, колико су нам битни и колико водимо рачуна о њима. И зато желим да се захвалим свим овим људима који су запослени овде, као и новом менаџменту који је подигао целу ову причу, што верују и што су овде остали. И сада имамо фарме овде које су празне, а ја се искрено надам да ће, већ следеће 2024.године, када будем у новој посети, ово бити доста пуније“, рекла је Танасковић.

Директор Сточарско ветеринарског центра у Великој Плани Жељко Радукић истакао је како су држава и ресорно министарство доста урадили да се овај центар обнови и подигне на ноге.
„Захваљујем се Влади и министарки за неизмерну подршку коју су нам дали како бисмо наставили да функционишемо. Захваљујући помоћи државе, стигли су нам висококвалитетни бикови из Немачке. Генетски допринос је практично зона кроз коју овај центар функционише и који се директно односи на развој сточарства“, рекао је Радукић.
„Надам се да ће генетика коју смо донели, допринети да у наредним годинама наши сточари могу ефектније и профитабилније да производе и буду задовољни резултатима свог рада. Генетски допринос је можда само једна од ствари, али је незаобилазна карика у том процесу и веома ми је драго да на овај начин дајемо допринос  српском сточарству“, рекао је директор Сточарско ветеринарског центра у Великој Плани.

Извор и фото: http://www.minpolj.gov.rs/ 

Srodni tekstovi

Оставите коментар