Ставио у шталу плочице а не може да је легализује? (Фото + видео)

Аутор: Gdjakovic
796 посета

Посетили смо домаћинство породице Стаменковић у селу Дешилово код Мерошине где смо разговарали о производњи млека, али и условима у стаји, односно да ли се исплати урадити зидне плочице. Такође смо сазнали колико кошта осигурање краве а колико се добије у случају настанка штете.

Кренимо редом. Ова вредна породица обрађује 70 хектара земље где сеје углавном кукуруз, пшеницу и луцерку док соју купују. То је и једини разлог што постоји негативан утицај скока сточне хране. Почели су и бербу кукуруза са прве њиве и тешко да ће убрати више од пет тона. Суша је узела свој данак ове године за разлику од претходне када је био рекордан род.

На наше питање због чега су се одлучили да у стаји ставе плочице наш домаћин Милан Стаменковић каже да је такав види опремања објекта много бољи за одржавање и чишћење. Са друге стране стаја чиста и уредна а краве су још здравије. Сви прозори на стаји су отворени током целе године сем зими. Кравама прија свеж ваздух и боље се понашају у проветреним и хладнијим просторијама.

Да Стаменковићи воле краве и село говоре и мушкатле које су распоређене на прозорима штале. Јасле се пуне силажом коју спремају сада за наредну зиму и на тај начин ће надоместити губитке у приносу кукуруза.

Милан је задовољан ценом и сарадњом са млекаром Златибор која му најваљује откупну цену од 40 динара, а до сада је била 38. Такође, стићи ће и државна субвенција која је коригована са 7 на 10 динара. Све у свему 50 динара није лоше каже и значиће доста за развој у наредном периоду. Направљена је и нова штала за тов јунади где сада има 20 грла. Сва телад коју имају од крава иду или у даљи одгој када су у питању женска телад или за тов када је реч о мушкој телади.

Заокружен систем производње гарант је успеха слажу се и стручњаци али ни ми а ни наш домаћин нисмо задовољни одлуком Општине Мерошина да ограничи број крава на 10. Да ли то ова општина иде ка уништавању сточарства или жели да сви сточари остану мали у овом селу мораћемо да проверимо наредних дана када ћемо их питати због чега је донета ова одлука. До тада наш домаћин упркос одличном објекту неће имати грађевинску ни употребну дозволу, нити може легализовати објекат а то значи неће моћи да конкурише за средства Светске банке и ИПАРД фонда. Да ли стварно увек мора бити „што јужније то тужније“?

Srodni tekstovi

Оставите коментар