РС: Пола милиона евра за локане пољопривреднике

Аутор: dzonioff
245 посета

Из буџета града Бијељина за подстицај овогодишње пољопривредне производње биће издвојено 1,2 милиона марака. Пољопривредници тврде да је то недовољно, јер је у Семберији регистровано више од 8.800 газдинстава која су због суше претрпела катастрофалну штету у прошлој години. У Одељењу за пољопривреду града Бијељине истичу да ће стимулисати искључиво произвођаче којима је пољопривредна производња основна делатност, при чему ће пратити и правилник ресорног министарства.

За развој села и пољопривреде велики значај имају новчани подстицаји, које обезбеђује Министарство пољопривреде, водопривреде и шумарства РС и локална управа, тврде семберски произвођачи. Пољопривередник Благо Матовић годинама производи житарице, а тренутно у тову има и 60 грла стоке. Каже да без подстицаја ова производња не би била рентабилна и многа имања би угасила производњу.

– Улагања су велика, конкуренција је нелојална, а тржиште нестабилно.

Захваљујући подстицају од Министарства пољопривреде, који је прошле године био око 200 КМ по хектару пшенице и подстицајима од Аграрног фонда града Бијељина од 60 КМ, добије се нека рачуница за производњу – каже овај домаћин.

И пољопривредник Живко Марковић каже да су подстицаји неопходни.

– Прошле године смо добили по два пфенинга за килограм пшенице. За ову годину још ништа не знамо. И много би нам било лакше да знамо колико ће износити како би лакше организовали производњу. А поготово када би знали коме и по којој цени ћемо продати оно што произведемо, те колике ћемо подстицаје остварити – наводи Марковић.

Семберија је аграрно подручје, има око 14 хиљада пољопривредних имања од којих је око 8.800 регистрованих газдинстава. Очекивали су, кажу, већа издвајања у Аграрном фонду града за подстицаје пољопривреде.

Међутим, самостални стручни сарадник у Аграрном фонду Бијељине Здравко Микић каже да је буџет Фонда остао на нивоу прошлогодишњег и да износи 1.200.000 КМ.

– За организовани откуп воћа и поврћа обезбеђујемо 10 одсто од просечне тржишне цене, а лимитаран је износ на 2.000 КМ по једном домаћинству. Подстицај по килограму откупљеног дувана кошта 15 пфенинга – каже Микић.

Исплата у току године

За узгој јуница издваја се 100 марака по грлу, тов јунади 70, а свиња седам марака по грлу. За подстицаје у 2017. години у Аграрни фонд града стигло је 860 захтева.

Досад је исплаћено око 500 хиљада марака, преостала потраживања, кажу у Аграрном фонду града Бијељина биће исплаћена током ове године.

Извор: С.Р. Мркоњић

https://www.blic.rs/

Srodni tekstovi

Оставите коментар