Ребаланс буџета и исплата субвенција у наредним данима

Аутор: Gdjakovic
952 посета

Министарка пољопривреде: Испунићемо све што је обећано, значајни бенефити за пољопривреднике

Урађено је већ доста, а држава ће и даље субвенцијама подстицати пољопривреднике, рекла је за РТС министарка пољопривреде Јелена Танасковић. Истиче да су исплате за млеко у току, а током септембра биће исплаћене и субвенције за земљиште без обзира на то што контрола парцела још траје.

Држава ће испунити све што је обећала пољопривредницима, а то је сада и потврђено ребалансом буџета и први пут буџет министарства за пољопривреду износиће 114,4 милијарде динара, рекла је за РТС министарка пољопривреде Јелена Танасковић.

„Имамо повећање по хектару са 9.000 на 18.000 динара, имамо повећање по литри млека са 10 од прошле године на 19 динара, исплата је већ кренула. Укинули смо границе, млеко сада могу да предају сви. Нема ни минимума, ни максимума, ко год се бави млечним говедарством може да предаје млеко у млекаре. Повећали смо давања са 25.000 на 40.000 динара по грлу, повећали смо давања за крмаче са 15.000 на 18.000 динара. Све заједно реч је о великим бенефитима. Увели смо субвенције за ружу, за стеоне јунице, много је урађено“, истакла је министарка.

Проверавају се парцеле – утврђено да има оних које нису њиве, већ шуме

Држава је ушла у трећу недељу контроле пољопривредних произвођача. Одмотава се клупко злоупотреба субвенција у пољопривреди и сада се, како каже, зна ко су прави, а ко лажни пољопривредници.

„Исконтролисане су 354 парцеле, од тога је 320 газдинстава ушло у тих 354 парцеле и 280 има неправилности. То су неправилности које су просто такве да не може бити грешке, то нису пољопривредници, то није забуна. Реч је о парцелама које не могу да се обрађују, јер се на њима налази шума или нешто слично. Сви су заинтересовани да се то ишчисти и реши, како би људи који заиста обрађују земљу добијали новац“, истиче министарка пољопривреде.

Исплате субвениција за млеко увелико трају, а то исто важи и за субвенције за земљиште, без обзира на контролу која је у току сви ће бити исплаћени током септембра, рекла је министарка Танасковић.

„Пољопривредници који саде, а који су помешали културе само ће добити опомену, да правилно испарцелишу земљиште, а они који се уопште не баве пољопривредом ићи ће у пасивни статус“, каже министарка пољоприцреде.

Заустављено ширење афричке куге свиња

Велики проблем правила је појава афричке куге, али је ширење те болести међу свињама даноноћним радом заустављено.

„Успели смо да зауставимо ширење афричке куге. Еутаназирано је 38.000 свиња, редовно се исплаћују власници чије су свиње уништене. Битно је да бранимо велике фарме, направили смо појасеве одбране, и то је дало резултата. Битно је да смо зауставили, да нема ширења и да нема панике међу пољопривредницима“, истакла је у разговору за РТС министарка пољопривреде Јелена Тансковић.

Извор:

https://www.rts.rs/vesti/ekonomija/5266475/ministarka-poljoprivrede-ispunicemo-sve-sto-je-obecano-znacajni-benefiti-za-poljoprivrednike.html

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар