Промењена је уредба за биљну производњу, шта то заправо значи за пољопривреднике

Аутор: Gdjakovic
883 посета

Влада Републике Србије усвојила је УРЕДБУ O ИЗМЕНАМА И ДОПУНИ УРЕДБЕ О ФИНАНСИЈСКОМ ДАВАЊУ ПОЉОПРИВРЕДНИМ ГАЗДИНСТВИМА ЗА ПОЉОПРИВРЕДНУ ПРОИЗВОДЊУ БИЉНИХ КУЛТУРА У 2023. ГОДИНИ и она је ступила на снагу објављивањем како се наводи на сајту ресоргног Министарства текст уредбе налази се у ,,Службeни глaснику РСˮ, број 43/23 од 26. маја 2023. године и ступила је на снагу.

Шта ова уредба доноси?

У Уредби o финансијском давању пољопривредним газдинствима за пољопривредну производњу биљних култура у 2023. години („Службени гласник РСˮ, број 27/23), промењен је 4. члан који сада прецизира да Право на финансијско давање у складу са овом уредбом се остварује се: по површини пољопривредне производње под биљним културама у висини од 9.000 динара по хектару као и за куповину горива за радове у пољопривреди за исту површину и у висини од 9.000 динара по хектару.

Овом уредбом прописано је и да ако је кориснику финансијског давања право на финансијско давање утврђено у износу утврђеном у складу са Уредбом o финансијском давању пољопривредним газдинствима за пољопривредну производњу биљних култура у 2023. години („Службени гласник РСˮ, број 27/23) тодносно ранијом Уредбом, директор Управе доноси посебно решење којим се кориснику финансијског давања утврђује право на разлику до износа финансијског давања у складу са овом уредбом и налаже исплата ове разлике на наменски рачун корисника отворен код пословне банке и пријављен у Регистру.

Средства за спровођење ове уредбе обезбеђена су Законом о буџету Републике Србије за 2023. годину („Службени гласник РСˮ, број 138/22)

Да се ради о великом новцу види се и из ставки које су унете у измену уредбе тако да се у износу од 11.389.950.000 динара обезбешују средства за финансијско давање за основне подстицаје у биљној производњи у 2023. години, а износ од 5.694.975.000 динара биће обезбеђен у буџету Републике Србије односно оно што је потребно додати на претходн есубвенције које су сада дуплиране.

У износу од 5.694.975.000 динара обезбешено је за финансијско давање за регрес за гориво у 2023. години, а износ од 11.389.950.000 динара биће обезбеђен у буџету Републике Србије.ˮ

Формално правно на овај начин стекли су се услови да субвенције по хектару буду 18000  динара уместо досадашњих 9000 динар.

Ако се питате како да добијете 18000 динара у целости или допуну средства ако вам је већ исплаћено 9000 динара објашњење је овде

Управа за аграрна плаћања је раније објавила продужетак рока за пријаве

Обавештавамо све пољопривредне произвођаче да су крајњи рокови за подношење пријава за субвенције по актуелним јавним позивима продужени до 12. јуна 2023. године.

То се односи на пријаве за давања по хектару, као и за субвенције за квалитетна приплодна грла, тов, краве за узгој телади за тов и пчеле.

Одлука о додатном продужењу рокова за пријаву донета је како бисмо изашли у сусрет пољопривредним произвођачима и омогућили им додатно време за прикупљање неопходне документације. Циљ нам је да се што већи број пољопривредних произвођача пријави на јавне позиве и добије жељене субвенције.

Напомињемо да продужетак рокова неће утицати на динамику исплате, која ће се одвијати несметано, без одлагања.

Srodni tekstovi

5 коментари

Ivana Randjelovic 31. мај 2023. - 08:32

Да ли 18000 динара добијају по хектару и они пољопривредници који не обрађују земљу и ништа не сеју ,само је ливадско сено на парцелама?

Одговори
Radoica 1. јун 2023. - 06:43

Sve parcele koje se koriste za košenje i ishra u stoke tj. za pripremu sena plaćaju se. Konkretno,deteline,lucerka,zasejane livade i sve parcele prirodne livade koje se kose.

Одговори
Лома 2. јун 2023. - 05:12

Храна је основни извор живота.Њена производња у Србији је јако скупа због погрешне политике сунвенционисања.Како доћи до млека,меса ако нема хране.Сунвенционисање беземљаша са лажним фармама,товилиштима,бушама и осталим глупостима довелонас је до тога да нам је месо млеко,поврће,воће скупље него у Швајцарској,Немачкој,Холандији,Мађарској.У овим земљама су сунвенције минимално 500е.по хектару биљне производње.Ко хоће да производи млеко,месо и остале прехрамбене производе добија средства за изградњу објеката и пратеће инфраструктуре а не по грлу регистроване животиње која скапава у нехуманим условима непрописно и нехигијенским товилиштима.

Одговори
Milena Rodici 31. мај 2023. - 12:37

Mene zanima kada cu biti isplacena?Nisam dobila ni onih prvih 9000.

Одговори
Миле 1. јун 2023. - 06:13

За ово увећање се неисплати ни рафити у ратарству…али ваљда ће и они што не раде бити ускраћени због нерада …вредело би јер би могао да се повећа износ за оне који раде.

Одговори

Оставите коментар