Промењена главна уредба о субвенцијама у пољопривреди, ево на кога се то односи

Аутор: Gdjakovic
456 посета

Влада Србије изменила је Уредбу о расподели подстицаја за пољопривреду и рурални развој тако што је определила више новца за реализацију подстицаја на основу судских одлука и жалби на решења, и то за око 200 милиона динара.

У исто време, одлуком Владе смањен је износ за подстицаје за рурални развој, и то за око 500 милиона динара, односно са раније планираних седам милијарди на нешто више од 6,5 милијарди динара.

Према усвојеним изменама, за реализацију подстицаја по решењима судских одлука, реализацију подстицаја по жалби, донетих а неисплаћених решења из претходног периода, као и захтева који ће бити решени у текућој години, распоређује се укупно 505, 6 милиона динара, док је у претходној верзији Уредбе за те сврхе било планирано 305,6 милиона динара.

Са друге стране, „старом“ Уредбом из јануара ове године било је планирано нешто више од седам милијарди динара подстицаја за мере руралног развоја.

Изменама Уредбе, та сума смањена је на 6,52 милијарде динара, а у складу са тим смањене су и ставке које се односе на конкретне мере.

Тако је кроз измене Уредбе, за унапређење конкурентности сада планирано 4,26 милијарди динара подстицаја уместо ранијих 4,83 милијарде динара, а за подстицаје за инвестиције у физичку имовину пољопривредног газдинства 3,26 милијарди уместо ранијих 3,83 милијарде динара.

Подршка за унапређење примарне производње смањена је на 2,45 милијарди динара са ранијих три милијарде, док ће за инвестиције за набавку нових машина и опреме за унапређење примарне биљне производње уместо две милијарде бити издвојено 1,43 милијарде динара.

Изменама Уредбе повећани су, међутим, подстицаји за унапређење система креирања и преноса знања.

РЗС: Продаја пољопривредних производа 8,3 одсто мања у последњем кварталу 2023.
Малинари траже од хладњачара да до 5. марта знају откупну цену
Раније је у те сврхе издвојено 810 милиона динара, али измењена Уредба предвиђа подстицаје у те сврхе у укупном износу од 940 милиона динара, од чега за подршку пружању савета и информација пољопривредним произвођачима, удружењима, задругама и другим правним лицима у пољопривреди 810 милиона динара и 130 милиона динара за развој техничко – технолошких, примењених, развојних и иновативних пројеката у пољопривреди и руралном развоју.

Извор: biznis.rs

Уредбу можете преузети овде: Uredba mart 2024.

Srodni tekstovi

7 коментари

Новица 5. март 2024. - 17:46

Е-Сада је и озакоњено… Е-аграр, Е-подсицаји, Е-превара… Е-У МАТЕРИНУ!!!

Одговори
Zoran 6. март 2024. - 09:07

Dali će da bude i manji porez na poljoprivredno gazdinstvo ?

Одговори
Aco 6. март 2024. - 22:26

Cekam vec 2 godine da mi vratite obecane subvencije nisam dosadjivao ali sada je to vec prevara.pozdrav. Aco Tomovic

Одговори
Božić Zoran 6. март 2024. - 09:09

Dali je i porez na poljoprivredno gazdinstvo manje ?

Одговори
Rade 7. март 2024. - 03:24

E eeee bitno da ima za one sto pametuju u fotelji za kompjuterim ,a nije vazno sta ima za onoga kome oci ispadaju na njivi stali vocnjaku od njega svi drljape i zive hrane se…eeee kad dodje vreme da njih nema jescete eeee kompjutere

Одговори
Рада 6. март 2024. - 12:53

Стварно ће те на тај начин ,да сачувате села.Уместо да подстиче те људе, који живе раде и муче се у незахвалним условима и подручју,а ви и то смањује те.
Сваког дана се нешто одузима, додаје, а то револтиран народ.
Пољопривреда је свуда незахвална грана, па не додавајте још већу неизвесност.
Рад у равници и брдско – планинском реону, никад се не може изједначити.
Тамо је равно, велика површина, уређени атарски путеви а овамо је сасвим друга прича.
Пољопривреда је одавно срозана, па и то што се даје често заврши у рукама ко не зна ни како она изгледа, а не да се бави њоме.
Ко кога има, тако се и снађе.

Одговори
Bogdan 7. март 2024. - 21:53

Lopovi i lazovi. U Avgustu prosle godine su kako pise u e agraru isplatili subvencije a nismo ni dinara dobili.

Одговори

Оставите коментар