Пољопривредници Љубовије ће добити подстицаје за осигирање и од своје Општине и од Републике

Аутор: Gdjakovic
510 посета

Осигурање представља најважнију агротехничку меру за произвођаче. С тим циљем, Компанија „Дунав осигурање“, у сарадњи са Агропресом, организовала је у општини Љубовија прву овогодишњу радионицу.
Представљањем одлука које су охрабрујуће за нову пољопривредну сезону за пољопривреднике у Љубовији и околини започео је своје обраћање на радионици Милан Јовановић, председник Општине Љубовија:
–Издвајања за пољопривреду у оквиру буџета наше општине ове године смо повећали за 20%. Тако смо укупан износ предвиђених средстава повећали на 14 милиона динара. Изненадио сам се тиме што ћемо вероватно бити једна од првих општина у Србији која ће пољопривредна газдинстава осигурати од пожара и од неких других ризика. Мислим да је то веома битно, јер смо сви сведоци да се клима мења и да су временске неприлике све чешће. Конкретно, на територији наше општине у претходним годинама имали смо и поплаву, и сушу, и град. Све те непогоде проузроковале су велике штете на имовини и имањима пољопривредних произвођача. У овој години, када је у питању осигурање пољопривредне производње, прикључићемо се мерама Министарства пољопривреде, које са 40 одсто субвенционише премију осигурања носилаца пољопривредних газдинстава. Конкретно, за нашу општину висину субвенције ћемо дотирати са додатних 30 одсто.

У својој изјави медијима непосредно након одржавања радионице у којој је учествовало стотинак пољопривредних произвођача, Велимир Станојевић, државни секретар у Министарству пољопривреде, рекао је:
– Данас смо разговарали с пољопривредницима о потреби осигурања, пре свега мислим на воћне засаде, зато што је подручје Љубовије типично воћарски крај. Овај крај је брдско-планински и гравитира ка реци Дрини, те је пољопривредна производња доста ризична и када су падавине града у питању и кад су посреди поплаве, позни пролећни мразеви… Намеће се потреба осигурања њихових засада и генерално када причамо о осигурању у нашој земљи, иако се тај број у задњих десет година утростручио, још увек недовољно газдинстава осигурава своје засаде. Председник Општине Љубовије је у свом излагању рекао да је само четири до пет одсто пољопривредника осигурало своју производњу. Наш заједнички циљ је да се на већ постојећих 40 одсто субвенције премије за осигурање које плаћа држава са субвенцијама у висини од 30 одсто укључи и Општина. Тако ћемо значајно релаксирати пољопривредне произвођаче и постићи да практично на пољопривредним произвођачима остане само неких 30 одсто од укупне премије за осигурање. Осигурање, осигурање и осигурање, то је нешто што је неопходно да би људи заштитили своје усеве, своје животе…


Говорећи о напорима свих актера који су укључени у заштиту производње на отвореном али и осигурању имовине пољопривредника, Саша Обреновић, директор Главне филијале „Дунав осигурања“ у Шапцу, појаснио је:
– С једне стране, имамо Министарство пољопривреде, које својим субвенцијама помаже осигураницима у плаћању премије, али и изражену вољу локалне самоуправе, односно председника Општине Љубовија, да у овој години додатно субвенционише пољопривредна газдинства, односно да сноси трошкове осигурања у још једном извесном делу. На овом подручју смо само у неколико претходних дана имали два велика пожара. Један је био у манастиру, други на домаћинству једног пољопривредног произвођача, и, што је врло честа ситуација, ни један ни други, нажалост, нису били покривени осигурањем. Веома је важно то што је и локална самоуправа изразила спремност да ове године домаћинства регистрованих пољопривредних произвођача у свом атару осигура од ризика пожара, олује, удара грома, града и других ризика.

Мислим да ћемо на овај начин, заједничким радом Министарства пољопривреде, Општине и осигуравајућих кућа, доћи до много бољих резултата, истакао је Милан Јовановић, председник Општине Љубовија, говорећи о значају оваквих радионица које на терену Компанија „Дунав осигурање“ организује у сарадњи са Агропресом.


Како о осигурању промишљају млади и перспективни пољопривредници, чули смо од учесника радионице, 33-годишњег Марка Ђукића, који на свом имању у селу Горње Љубовиђе држи 250 оваца и има засаде под малинама и воћем, као и од Радислава Благојевића с пољопривредног газдинства „Танасије Благојевић“ у Љубовиђу.
– Данас сам присуствовао радионици коју је организовала наша Општина Љубовија с Компанијом „Дунав“ и био сам пријатно изненађен. Чуо сам доста информација, а највише пажње привукао ми је податак да ће Општина, поред подстицаја које даје држава за осигурање од 40 одсто, учествовати у субвенцији премије од 30 до 40%. То ће бити веома корисно за нас који се бавимо пољопривредом. На пример, како је поменуто на радионици, за један хектар под малинама, чија ће вредност након бербе бити око 6 милиона динара, пољопривреднике ће полиса осигурања коштати максимално око 50.000 динара. Знате, за 50.000 динара можемо да наплатимо штету од 6 милиона динара, то је заиста невероватно – рекао је Марко Ђукић.
Своје утиске с радионице с нама поделио је и Радислав Благојевић, који каже:
– Организатори су превазишли моја очекивања! Врло мало сам упознат с осигурањем пољопривреде, како култура тако и самог имања. Добили смо прегршт нових, корисних информација које ће нам сигурно доста значити убудуће. Две-три године нисмо осигуравали имање и производњу, али ове године смо дефинитивно решили да кренемо у том правцу. Сигурним корацима напред, осигураним корацима напред – закључио је млади Благојевић.

Srodni tekstovi

Оставите коментар