Пољопривредницима стиже новац за тракторе – у наредних неколико дана славље у бројним газдинствима

Аутор: Gdjakovic
799 посета

Уговоре за субвенционисану набавку трактора и друге пољопривредне механизације, у оквиру конкурса „50:40:10“ које Министарство пољопривреде спроводи у сарадњи са Светском банком, до сада је потписало 397 произвођача, чиме је почела исплата првих седам милиона евра субвенција. За ту меру је укупно обезбеђено 1,2 милијарде динара, а до сада је захтев за коришћење бесповратних средстава у области воћарства, повртарства, виноградарства и цвећарства одобрен за укупно 871 пољопривредника, речено је Тањугу у Министарству пољопривреде.
Пројекат Министарства пољопривреде и Светске банке у оквиру кога се врши исплата субвенција пружа могућност добијања бесповратних средства у износу од 50 одсто од укупне вредности инвестиције, 40 одсто кредитног финансирања у сарадњи са пословним банкама, уз свега 10 одсто сопственог учешћа. До сада су расписана два јавна позива у оквиру пројекта Конкурентне пољопривреде Србије. Актуелан је тренутно други јавни позив за набавку трактора и механизације у области сточарства вредан 360 милиона динара, а рок за подношење пријава је до 23. фебруара. Пољопривредници ће кроз пројекат моћи да добију субвенције у износу од 10.000 до 25.000 евра.

Последњи услов који пољопривредници треба да испуне да би новац могао да легне је да отворе наменски рачун на који пољопривредник уплаћује своје учеће од 10%, банка кредит који је у вредности 40% и Министарство пољопривреде преко Министарства фомамсија 50 %. Затим пољопривредник узима наручене урешаје или опрему и потм се ради плаћање. За то је наравно обавезно да се добију рачуни и гаранције да би могла опрема да буде плаћена.

Како то обично бива, када трактор стигне у двориште моћи ће да почне и славље. Неко уз прасе, неко уз јагње, а негде ће бити и једно у друго.

Нека је са срећом и дуго година да служи!

Srodni tekstovi

Оставите коментар