Почео нови вид подршке пољопривредницима, ево како до новца

Аутор: Gdjakovic
438 посета

Пољопривредници у Србији у овој години могу да затраже поврат акцизе коју су платили на дизел и
биогориво, јер је 1. јануара ступио на снагу нови правилник који уређује ту област. Захтев за
остваривање права на рефакцију плаћене акцизе на моторно гориво које се користи у пољопривредне
сврхе, подноси се Управи за аграрна плаћања. Ово се ради избором и попуњавањем одговарајућег
електронског обрасца захтева, у онлине форми, непосредно у оквиру софтверског решења е-аграр.

Од 1. јануара ступио је на снагу нови правилник

Прописом је предвиђено да поврат акцизе може да се оствари за највише 100 литара нафте и биогорива, а постоји и ограничење у погледу површине земљишта које се обрађује. Такђе,  гледа се колико је горива потребно за обраду засејаних или засађених површина земљишта под конкретном биљном културом, до највише 100 хектара. Да би поднели захтев за поврат акцизе. Пољопривредници морају да поседују  фискалне рачуне на којима стоји и број пољопривредног газдинства, када је реч о физичким лицима.

Правилником је дефинисано да фискални рачун мора да садржи и податке о купцу, врсти, количини и вредности набављених деривата нафте и биогорива. У електронски образац захтева за поврат уноси се и датуми и количине купљеног горива, као и бројеви тих фискалних рачуна који се односе на конкретну куповину. Затим, назив катастарске општине, број и површина катастарске парцеле засађене под одговарајућом биљном културом за коју је набављена нафта и биогорива за пољопривреду. Када Управа за аграрна плаћања обради податке и донесе решење, добија се право на рефакцију или се на решење жали, у року од 15 дана.

Ако пољопривредник поврат плаћене акцизе оствари на основу нетачних података, новац мора да врати са затезном каматом. Ако се ово деси, пољопривредно газдинство му се ставља у пасиван статус што значи да неће имати право ни на какве државне субвенције док тај новац не врати и поново активира статус. Ако у рачуници погреши држава и врати више новца него што је требало пољопривредник ће опет морати да врати новац са каматом, али нема забрану на друге субвенције док то не учини, преноси Танјуг.

Извор: АЛО

Srodni tekstovi

4 коментари

Sima kosmos 5. јануар 2024. - 14:00

To se u našem narodu zove: lipši magarče do zelene trave.

Одговори
Деда Сава 5. јануар 2024. - 16:15

И Бог диго руке од пољопривредника,за овакве уредбе сваки коментар је губљење времена. Ако смем да питам, ове рачуне од утрошеног горива за пољопривреду,да ли да их сачувамо за државну томболу,,,пошаљи рачун добијеш стан,,,. Можда ћемо ту имати више среће.

Одговори
Bilja 5. јануар 2024. - 17:56

Previse zezate seljake , a plakacete jednog dana sto ih nemate . Ucinite nesto da svi dobiju ove godine subvencije , ili gubite seljaka, nece imati ko da radi , nema hrane na nista oko ode seljak. Zato pomozite poljoprivrednicima dok nije kasno.

Одговори
Врање 11. јануар 2024. - 23:03

И ко се не снађе од сељака у том повраћају новца, где ће завршити тај буџет за повраћај сељаку за гориво?
Баш ме занима.Кое од старачка домаћинства па и друга, да се снађе у томе?
Опет ништа, завладало је велико зло за пољопривреду, тежећи да је униште.Биља је у праву.
Јешћете вештачку храну!!!

Одговори

Оставите коментар