Почела уплата новца по хектару али водите рачуна отворени су и нови јавни позиви

Аутор: Gdjakovic
870 посета

Исплата субвенција по хектару је почела 24. априла пренели су бројни медији, а јавни позив ће бити отворен све до 31. маја. У Министарству пољопривреде наводе да до сада није био случај да у року од три недеље од пријаве, пољопривредници добију и средства. Међутим бројни пољопривредници на друштвеним мрежама негодују јер им новац није легао. Претпоставља се да је реч о уходавању система и да неће сви одједном добити новац већ сукцесивно као претходне године када је исплата трајала 7 дана.

Како је раније речено домаћини који имају регистровано пољопривредно газдинство и поднели су захтев у Е аграру по хектару могу добити по 9.000 динара, односно 6.000 плус 3.000 динара регрес за гориво, а средства се исплаћују одмах по обради захтева, како би што пре дошли до новца који им је потребан за сетву. До сада се за овај подстицај пријавило нешто мање од 200.000 пољопривредних газдинстава кажу у ресорном Министарству.

Како би што већи број пољопривредника могао да добије ову врсту подстицаја, ове године је померен датум пресека стања регистрованих газдинстава и продужен све до краја трајања јавног позива, док је раније било прописано да могу да конкуришу пољопривредна газдинства која су била регистрована до септембра претходне године.

Прошле године исплата је била 8.000 динара по хектару а уплаћиван је новац за 50.000 газдинстава дневно и том динамиком исплата је настављена наредних 7 дана.

Укупно је подршку добило 313.000 газдинстава а вредност ове мере је била 125 милиона евра. Због преласка на Е аграр, који ће значајно смањити могућност злоупотребе и омогућити бржу исплату, ове године се касније исплаћује „најпопуларнија“ субвенција а најављује се и могућност повећања.

Објављена 4 јавна позива за субвенције

Министарство пољопривреде је до сада пустило четири јавна позива за субвенције, а пријаве преко е-Аграра теку по плану. Што се тиче премија за млеко ту је, кажу, оборен рекорд и пријављено је двоструко више пољопривредних произвођача него прошле године.

Овај јавни позив је због тога накнадно продужен и затварен је 24. априла, чиме је обезбеђено додатно време за пријаву, а млекари ће новац добити у наредних 30 дана. Прошле недеље је пуштена и мера за квалитетна приплодна грла, као и за субвенције за краве за узгој телади за тов. Ова година је рекордна по издвојеном новцу за пољопривреднике, опредељено је 80 милијарди динара, што представља пет одсто укупних пореских прихода буџета. Ако новцу који држава директно издваја додамо средства из кредита за инвестиције у пољопривреди и ИПА фонда укупна улагања у пољопривреду за 2023. годину износе више од 84 милијарди динара.

Како се пријавити за субвенције за тов јунади, свиња, јагњади и јаради?

Заинтересовани пољопривредници могу до 22. маја да подносе захтеве и за добијање подстицаја за тов јунади, свиња, јагњади и јаради. Захтеви се, како је објавила Управа за аграрна плаћања при Министарству пољопривреде, подносе преко платформе еАграр, односно портала еПодстицаји за грла предата кланици или извезена, односно упућена на територију Косова и Метохије од 1. јула прошле године.

Упутство за подношење захтева за субвенције, као и текст јавног позива могу се наћи на сајту Управе за аграрна плаћања. Захтев се подноси посебно, за сваку врсту товних грла, с тим да се за исту врсту подноси један захтев за остваривање права на подстицаје.

Извор:

(МОНДО/Курир/АГРОПРЕСС)

Srodni tekstovi

7 коментари

Alek 25. април 2023. - 11:41

Nema ni veze da je bilo sta pocelo a kamoli isplate subvencije po hektaru samo glasine i odugovlacenje
Nikome ni dinar nije uplacen

Одговори
Lela 26. април 2023. - 17:28

Nigde pare još nevidesmo a danas 26.4 kome te isplate bile,Milošu u park😂😂😵‍💫.

Одговори
Alexander 25. април 2023. - 13:48

Vest je netacna nikome nista nije uplaceno

Одговори
Alexander 25. април 2023. - 13:49

nikome nista nije uplaceno

Одговори
Jovan 26. април 2023. - 08:00

Nista nije uplaceno samo lazu seljaka

Одговори
Miodrag 30. април 2023. - 02:34

Ja još nisam dobio novac za suncokret u čemu je problem

Одговори
Sasa 3. мај 2023. - 11:01

Uplacuju kako hoce,ne ide se redom po prijavi,nego isplacuju manje iznose, glupost,ispiranje mozga narodu.

Одговори

Оставите коментар