Почела исплата субвенција по кошници, ево ко ће данас добити новац!

Аутор: Gdjakovic
710 посета

Данас ће бити исплаћена већа сума за субвенције по кошници, и са њом ће бити обухваћено 78% захтева, којих је укупно око 18.500, што уједно представља последњу исплату у овој години.

Председник СПОС-а Родољуб Живадиновић срео се са министарком пољопривреде Јеленом Танасковић.  Како је објављено на сајту ове организације https://spos.info/ Састанак је протекао у изузетној атмосфери, разговарано је о комплетној проблематици пчеларства, министарка је изразила спремност да нам помогне да сви наши испостављени захтеви буду услишени у границама реалности. О томе ће се тек разговарати у наредном периоду, те ће на крају Извршни одбор СПОС-а усвојити платформу за сарадњу са новим руководством Министарства пољопривреде, која ће бити изложена председницима друштава и удружења СПОС-а на Сабору председника у Рачи 22. јануара 2023. године. Позвали смо и министарку да тог дана по први пут обиђе Погон за прикупљање и пласман меда пчелара СПОС-а ”Наш мед” доо и да присуствује Сабору. Министарка се изјаснила да постоји могућност да ће моћи да присуствује, те да ће се потрудити да тако и буде ако је нешто непредвиђено не спречи.

Разговарано је и о субвенцијама и њиховој исплати. Према тренутном ставу Министарства, данас је последњи дан исплате субвенција по кошници за 2022. годину, те ће до краја дана бити исплаћена велика сума новца којом ће бити покривено 78% субвенција (заједно са досадашњим уплатама).

Нишка иновација чува пчеле у Србији и Кенији

 

Иако је министарка Танасковић успела да нам ребалансом обезбеди додатних 300 милиона динара (захтева има за 971 милион), ово је последња исплата у овој години јер ће се поштовати законска одредба која каже да се субвенције исплаћују до утрошка средстава планираних буџетом, а са идејом да се од наредне године уведу критеријуми за све субвенције и да сви који имају право на њих буду и исплаћени и то до краја године, те да се исплата ама баш ниједних врста субвенција више не преноси у наредну годину.

Више о Агро темама читајте у Агробизнис магазину на линку:

https://agrobiznis.rs/?view=article&id=179:agrobiznis-magazin-141&catid=11

Председник СПОС-а је министарки пренео да више него поздравља њену жељу да се исплата субвенција обавља до краја текуће године и то свима који на њих имају право сходно критеријумима, али и да ће неисплаћивање заосталих субвенција свима који су ове године испунили идентичне услове, изазвати велико незадовољство у свим гранама пољопривреде па и пчеларству, иако закон каже да не морају бити исплаћене, јер су већ годинама исплаћиване те се стекла таква пракса. Пренео јој је своје идеје како он сматра да то може да се превазиђе на другачији начин, те да сви буду значајно задовољнији, а када Министарство буде донело коначну одлуку о томе, обавестићемо вас.

Више о теми пчеларство читајте у на линку:

https://agropress.org.rs/%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%98%D0%B0/%d1%81%d1%82%d0%be%d1%87%d0%b0%d1%80%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%be/%d0%bf%d1%87%d0%b5%d0%bb%d0%b0%d1%80%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%be/

Председник СПОС-а нагласио је и да смо ми једина грана пољопривреде која је затражила сопствену контролу јер основано сумњамо да има преварних радњи по питању регистрованог броја кошница, те да је неопходно да се и у другим гранама пољопривреде формирају оваква одговорна удружења на националном нивоу, како би се цео систем уредио, преваранти разоружали и склонили са сцене, а прави пољопривредници добијали економски оправдане субвенције које ће се заиста инвестирати у развој пчеларства, односно других грана пољопривреде, где су неправилности такође утврђиване у претходном периоду и стотине је ухапшено због тога. Када се преваранти разоткрију, биће места и за повећање субвенција, овако смо сви у ћорсокаку јер новца никад нема довољно, пошто је поднето захтева за преко 1.200.000 кошница. ,

Извор: https://spos.info/ 

Srodni tekstovi

Оставите коментар