Почела исплата новца по хектару сви се питају када су на реду

Аутор: Gdjakovic
901 посета

Исплата субвенција по хектару је почела 24.априла, а јавни позив ће бити отворен све до 31. маја. У Министарству пољопривреде наводе да до сада није био случај да у року од три недеље од пријаве, пољопривредници добију и средства. Међутим нису ни објавили колико новца је исплаћено и по ком редоследу се исплаћује новац тако да само треба очигледно бити стрпљив.

Паори ће по хектару добити по 9.000 динара, односно 6.000 плус 3.000 динара регрес за гориво, а средства се исплаћују одмах по обради захтева, како би што пре дошли до новца који им је потребан за сетву. До сада се за овај подстицај пријавило нешто мање од 200.000 пољопривредних газдинстава.

Како би што већи број пољопривредника могао да добије ову врсту подстицаја, ове године је померен датум пресека стања регистрованих газдинстава и продужен све до краја трајања јавног позива, док је раније било прописано да могу да конкуришу пољопривредна газдинства која су била регистрована до септембра претходне године.

Министарство пољопривреде је до сада пустило четири јавна позива за субвенције, а пријаве преко е-Аграра теку по плану. што се тиче премија за млеко ту је, кажу, оборен рекорд и пријављено је двоструко више пољопривредних произвођача него прошле године.

Овај јавни позив је због тога накнадно продужен и затвара се 24. априла, чиме је обезбеђено додатно време за пријаву, а млекари ће новац добити у наредних 30 дана. Прошле недеље је пуштена и мера за квалитетна приплодна грла, као и за субвенције за краве за узгој телади за тов.

Немања Милекиц, краве, говеда, гајење
ФОТО: РИНА
Ова година је рекордна по издвојеном новцу за пољопривреднике, опредељено је 80 милијарди динара, што представља пет одсто укупних пореских прихода буџета. Ако новцу који држава директно издваја додамо средства из кредита за инвестиције у пољопривреди и ИПА фонда укупна улагању у пољопривреду за 2023. годину износе више од 84 милијарди динара.

Заинтересовани пољопривредници могу до 22. маја да подносе захтеве и за добијање подстицаја за тов јунади, свиња, јагњади и јаради.

Захтеви се, како је објавила Управа за аграрна плаћања при Министарству пољопривреде, подносе преко платформе еАграр, односно портала еПодстицаји за грла предата кланици или извезена, односно упућена на територију Косова и Метохије од 1. јула прошле године.

Упутство за подношење захтева за субвенције, као и текст јавног позива могу се наћи на сајту Управе за аграрна плаћања.

Извор: Курир.рс

Захтев се подноси посебно, за сваку врсту товних грла, с тим да се за исту врсту подноси један захтев за остваривање права на подстицаје.

Извор:

https://www.kurir.rs/vesti/biznis/4150100/kojoj-grupi-poljoprivrednika-ce-biti-uplacen-novac

Srodni tekstovi

12 коментари

Leka paor 24. април 2023. - 17:54

Pa se ja pitam sto nisu to radili u oktobru 2022?

Одговори
Лома 24. април 2023. - 20:33

Шта може да се уради са 9000рсд на хектару.Може да се попрска тоталом да не зараста у коров.Највећи профит је несејати ништа.

Одговори
Milan 25. април 2023. - 07:08

Nemojte lagati ljide. Recite da nema para i gotovo.

Одговори
Marko 25. април 2023. - 11:23

Dokle vise sa zavlacenjem naroda? Rekli ste pare 7. aprila, pa 24. dokle vise da cekamo i sa kojim resursima da sejemo?
Sram vas bilo jos se hvalite u rekordnom roku kakavom crnom rekordnom roku nikad kasnije pare nisu bile

Одговори
Lora 25. април 2023. - 14:33

Nikad ovako nisu lagali narod. Ova ministarka je suplja u mozak .

Одговори
Miroslav 25. април 2023. - 13:12

Što govorite neistine kad nikome još nisu legle

Одговори
Arsa 25. април 2023. - 08:16

Tresla se gora rodio se miš . Ta sredstva su manja sedam puta od sredstava koje dobijaju poljoprivrednici u našem Evropskom okruženju. Srpski seljaci sve što realizuju od subvencija za poljoprivredu moraju da vrate državi za dva poreza , znači ta sredstva nisu namenjena poljoprivrednicima nego državnoj administraciji .

Одговори
Joni 25. април 2023. - 12:44

Sramota lazete jadnig seljaka dosta vise sa maltretiranjima,7 april pa 24 april isplata cista laz,

Одговори
Pišta bači 25. април 2023. - 13:57

Gorane Đakoviću, samo mi reci do kojeg minuta u prvom satu su isplaćene subvencije?
Zahtev sam predao prvog dana u 10 i 10 a šipak od para!
NE LAŽITE NAROD!

Одговори
Alek 25. април 2023. - 18:04

Dali ste primetili da je pre objave da ce subvecije biti isplacene 24.04. odmah potom ste u eSanducetu zatrkli resenje za porez

Одговори
Aleksandar 25. април 2023. - 18:07

Drugarova keva radi u upravo za agrarna placanja i kaze da nikom jos ni resenja nisu ni poslata a kamoli uplacen novac i nezna se kada ce da bude

Одговори
Gedža 29. април 2023. - 16:56

Ni jedan seljak kog znam nije dobio subvencije,a setva se završava. Došlo je do toga da steone krave odlaze na klanicu jer masovno otkazuju otkup mleka mlekare sa i bez izgovora.

Одговори

Оставите коментар