Подстицаји за младе пољопривреднике у 2018. години

Аутор: dzonioff
304 посета

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић најавио је данас да ће у 2018. години за меру подршке младим пољопривредним произвођачима бити издвојено три пута више новца него у претходној години.

Та мера је први пут имплементирана у 2017. години, а одобрено је 667 захтева за младе пољопривреднике до 40 година старости из свих крајева Србије и исплаћено укупно 459 милиона динара, рекао је Недимовић у Чачку где је разговарао са пољопривредницима којима су одобрена средства на поменутом конкурсу.

Недимовић је истакао да ће се Министарство у наредном периоду посебно фокусирати на младе, и да ће им на располагању бити све подстицајне мере.

Министар Недимовић сматра да нема корисније подршке за секторе воћарства, повртарства и сточарства на простору централне Србије јер је реч о гранама које захтевају тежак рад и целодневни ангажман пољопривредног произвођача или групе њих.

„Ако посебну пажњу не будемо посветили младима, не видим како ћемо уопште функционисати у будућности“, нагласио је Недимовић, додајући да Министарство оваквим потезима прави основ за бољи развој будуће пољопривреде. Недимовић је на скупу коме је присуствовао и и градоначелник Чачка Милун Тодоровић, истакао да се управо у том крају мора развијати воћарство због потенцијала који постоје на том простору.

Министар Недимовић је претходно посетио и Институт за воћарство у Чачку, где је изјавио да је жеља да се у Институту направи један модеран огледни центар за воћарство где ће људи моћи да дођу и да науче оно што је најновије.

Он је у интервју за Агробизнис магазин и овом приликом одговорио на бројна питања. Овом приликм издвајамо питање о подстицајима за младе произвођаче:

Изузетно добар одзив и мера која је наишла на одобравање у јавности су подстицаји за младе пољопривреднике. Да ли ће и у 2018. годину бити конкурса са овом наменом?

Бранислав Недимовић: Министарство пољопривреде је планирало подршку за младе пољопривреднике и у 2018. години и то по више основа. Пољопривредници млађи од 40 година живота се додатно бодују при обради захтева у оквиру мере за унапређење конкурентности пољопривредних газдинстава у ИПАРД ИИ програму. Такође и у оквиру националних мера руралног развоја, пољопривредници млађи од 40 година живота ће имати или већи проценат повраћаја, за оне мере где се не врши рангирање, или ће бити додатно бодовани, за оне мере где се врши рангирање.

Конкретна мера за младе пољопривреднике ће бити незнатно измењена и пажњу у оквиру ове мере ћемо усмерити само на новооснована пољопривредна газдинства чији су носиоци пољопривредници млађи од 40 година живота и тако ће та мера више бити усмерена на помоћ за започињање и унапређење пољопривредне производње на новооснованим газдинствима.

Srodni tekstovi

Оставите коментар