ОТКРИВЕНО: Ко ће имати право на субвенције а ко ће бити избачен из регистра?

Аутор: Gdjakovic
303 посета

Буџет за пољопривреду за следећу годину износи рекордних 105 милијарди динара, а из ресорног Министарства најавили су новине: веће субвенције, као и учешће пољопривредних произвођача у одлучивању о субвенцијама, али и формирање Пољопривредне коморе.

На ову тему у „Инфо јутру“ разговарали су са министарком пољопривреде, шумарства и водопривреде Јеленом Танасковић.

Министарка пољопривреде Јелена Танасковић истакла је да је за пољопривреду ове године намењен бужет од 119. милијарди динара. -Овај бужет је рекордно највећи. Прошле године имали смо буџет од 114 милиона, али смо истовремено исплаћивали дугове, којих данас више нема. Имали смо састанак 26. септембра. Оно око чега смо полемисали биле су техничке и правноформалне ствари. Паралелно са увећавањем буџета радимо и реконструкцију и начин функционисања пољопривреде.

Могућност државе је да има много већу контролу него што је досад била. Много ћемо се више бавити уређењем регистра. Ми морамо да сазнамо шта ми заправо имамо у том регистру. Имамо ситуације да имамо једну краву у неколико газдинстава. 2024. године дошли су на ред сточни регистри, тако да ћемо се позабавити контролом давања- рекла је министарка. Она је додала да је основна идеја државе да се повећа принос. -Зато идемо на сертификовано семе. Гледали смо да за сваку пољопривредну грану мера коју предузимамо директно утиче на ту грану. Све животиње смо унапредили. Фокусирали смо се на увећање сточног фонда и сигурни смо да ће то дати резултате већ на крају године. На крају прошле године десило се то да смо ми оспособили у Великој Плани једини генетички центар. Инвестирали смо у нове бикове који су стигли 28. децембра. Ове године ћемо давати нашим сточарима и семе генетике. То ће такође бити субвенција држае. Што се сточарства тиче, све смо унапредили- рекла је Јелена Танасковић.

Фото: Министарство пољопривреде

Министарка пољопривреде Јелена Танасковић истакла је да је за пољопривреду ове године намењен бужет од 119. милијарди динара.

-Овај бужет је рекордно највећи. Прошле године имали смо буџет од 114 милиона, али смо истовремено исплаћивали дугове, којих данас више нема. Имали смо састанак 26. септембра. Оно око чега смо полемисали биле су техничке и правноформалне ствари. Паралелно са увећавањем буџета радимо и реконструкцију и начин функционисања пољопривреде. Могућност државе је да има много већу контролу него што је досад била.

Једну краву нашли на више газдинстава, како то?

Много ћемо се више бавити уређењем регистра. Ми морамо да сазнамо шта ми заправо имамо у том регистру. Имамо ситуације да имамо једну краву у неколико газдинстава. 2024. године дошли су на ред сточни регистри, тако да ћемо се позабавити контролом давања- рекла је министарка. Она је додала да је основна идеја државе да се повећа принос.

-Зато идемо на сертификовано семе. Гледали смо да за сваку пољопривредну грану мера коју предузимамо директно утиче на ту грану. Све животиње смо унапредили. Фокусирали смо се на увећање сточног фонда и сигурни смо да ће то дати резултате већ на крају године. На крају прошле године десило се то да смо ми оспособили у Великој Плани једини генетички центар. Инвестирали смо у нове бикове који су стигли 28. децембра. Ове године ћемо давати нашим сточарима и семе генетике. То ће такође бити субвенција држае. Што се сточарства тиче, све смо унапредили- рекла је Јелена Танасковић.

Извор: ДНЕВНИК

Srodni tekstovi

Оставите коментар