Остварите веће субвенције по хектару, максимални износ за годину дана је 10.000 евра!

Аутор: Gdjakovic
546 посета
Пољопривредна газдинства (физичка и правна лица и предузезници носиоци комерцијалних газдинстава) могу до 25. августа да конкуришу за подстицаје за органску биљну производњу на основу конкурса који је објавило Министарство пољопривреде.

Подстицаји за органску биљну производњу износе 63.000 динара по хектару и пољопривредно газдинство може да конкурише највише за 20 хектара обрадиве земље, објавило је министарство. Највиши укупни износ подстицаја који корисник бесповратног новца може да оствари у календарској години је 1.260.000 динара.

Илустрација: Органске малине увек тражене и скупе

Заинтересовани пољопривредни произвођачи пријаве за подстицаје могу поднети на порталу еПодстицаји.

1.260.000 динара највиши укупан износ подстицаја који корисник бесповратног новца може остварити у календарској години

Услов је да имају регистровано пољопривредно газдинство и да су регистрацију обновили за текућу годину.


Изузетни услови за развој

Иако су се последњих година отворила нова тржишта, а Србија има изузетне еколошке и климатске услове да, поред традиционалне производње бобичастог и осталог воћа, производи поврће, житарице и уљарице из органске производње, у нашој земљи се органска производња обавља на само 0,6 процената од укупних пољопривредних површина, односно на 23.527 хектара.


Подстицаји се остварују за површине под органском биљном производњом у складу са правилником и утврђују се у износу који се увећава у одговарајућем процентуалном износу у односу на износ за остварене подстицаје за биљну производњу и регерс за гориво, ђубриво и семе, у складу са посебним прописом којим се уређује расподела подстицаја у пољопривреди у руралном разавоју.

Увећање максималног износа подстицаја за подручја одређених управних округа у складу са посебним прописом којим се уређује расподела под-стицаја у пољопривреди и руралном развоју утврђује се према месту у коме се налази пољопривредно земиште под органском биљном производњом.

Илустрација: Шире се засади под органском производњом

Информације у вези расписаног јавног позива могу се добити на телефоне Инфо центра Министарства пољопривреде 011-260-79-60 или 011-260-79-61, затим у контакт центру Управе за аграрна плаћања 011-30-20 100 или 011-30-20-101 и на званичној веб презентацији еАграр, на адреси http://eagrar.gov.rs.

Органска производња у Србији један је од најбрже растућих сектора пољопривредне производње, са великим потенцијалом за даљи развој.

Највећи део органских производа из Србије се извози, нарочито у земље ЕУ, а вредност извоза порасла је више од 15 пута за десет година. Према подацима Управе царина, у односу на 2020. годину, вредност извоза органских производа порасла је за чак 53 одсто. Вредност извоза органских производа већ годинама бележи константан раст. Порастао је и у 2022. у односу на претходну годину, и то на 68,5 милиона евра. Тиме је, уједно, остварен рекордан износ од 2012. године, када је пласман био 3,74 милиона евра, а од када су први пут ови подаци постали део информационог система Управе царина, објавило је Удружење Сербиа органица.

З. Делић

Извор:

https://www.dnevnik.rs/ekonomija/poljoprivreda/evo-koliko-drzava-dresi-kesu-za-zdravu-hranu-subvencije-po-hektaru-29-07

Srodni tekstovi

1 коментар

Miodrag Radojičić 29. јул 2023. - 22:15

Ne isplaćuju ovo po hektaru a stalno pricaju da se prijavis za ovo čas za ono a ne čiste redom isplatite jedno pa onda prijava za drugo

Одговори

Оставите коментар