Ове недеље исплата великих субвенција. О томе када који пољопривредници могу да о чекују новац и о актуелним проблемима

Аутор: Gdjakovic
654 посета

Закључно са данашњим даном, субвенције ће добити свих 58.000 пољопривредника који су поднели захтев за субвенције за генетику, њих 5.000 је на допуни. Субвенције за тов ћемо исплатити до краја ове недеље, и то данас за 10.000 пољопривредника од укупно 20.000. Све мере директних давања које смо обећали биће исплаћене до краја овог месеца, рекла је јутрос министарка пољопривреде, водопривреде и шумарства Јелена Танасковић гостујући у емисији „Јутро“ на Блиц ТВ.

Данас исплаћујемо субвенције по хектару и за квалитетна приплодна грла која смо повећали са 25.000 динара на 40.000, а до краја недеље субвенције за тов и све остале мере које смо обећали.Практично, ту нема никакве полемике да ли ће неко добити субвенције или не. Сви са уредним захтевима ће добити субвенцију, а они који су поднели захтев и имају некакву неправилност, добиће могућност да је исправе – рекла је министарка говорећи о субвенцијама државе за пољопривреду

Нови или половни трактор: Кључни фактори на које треба обратити пажњу, а није само цена

Министарка је говорила и о детаљима планираних других мера у пољопривреди

– Субвенције за крмаче су повећане са 15.000 на 18.000 динара. Такса за одводњавање је умањена ове године за 50
одсто, а од следеће године се укида. И рефакција -поврат акцизе на гориво, вредност 50 динара по литру, што за пољопривреднике креће од 1. јануара – прецизирала је министарка. Министарка је говорила и последицама невремена за пољопривреднике.

– Екстремне временске прилике и учестале непогоде, оставиле су драстичне последице на српску пољопривреду. Пољопривреда је на великом удару, али се упркос свим недаћама успешно бори. Прошли смо кроз свашта ове године, али се боримо. Имамо рекордан буџет за 2023. годину, на то се срећом мислило на време. Мислим да смо скоро све урадили што смо имали од задатка, наравно, пољопривредницима треба времена да то и виде. Имали смо кише, па она на то све пад цена на европском тржишту и потпуни слом цена. Пшеница је прошле године била 42 динара, сада је 19. Ми се заиста суочавамо са јако тешком пољопривредном годином. Али, оно што је битно јесте да су сви дугови исплаћени. Остале су нам још субвенције за инвестирање, то ћемо до краја године исплатити – рекла је министарка. Додала је и да треба поменути и субвенције на литар млека и то што смо сва друга ограничења скинули. – Сада свако може да прода сваки литар млека. То су велике ствари. Много тога је ове године урађено и побољшано, али је сама година по себи тешка – рекла је министарка гостујући у Јутро на Блиц ТВ. Истакла је и да су разговори са пољопривредницима доста помогли.

Делује умирујуће, помаже код умора, лошег сна а кажу штити од зла

Оно што се пласира у Београду, то није стање на терену. Пољопривредници су захвални и указали су нам на ствари које треба да променимо – додала је. „Немогуће је да држава откупи све што је произведено“ Министарка истиче да тренутно имамо ситуацију: већа понуда него тражња. – Година је несумњиво тешка, али држава у чему учествује. Ако неко сматра да држава треба откупи све што је произведено ове године, то је немогуће. Од 2024. године ћемо исплаћивати 100 хектара. Никада држава није оставила пољопривреднике, нити ће их сада оставити – каже министарка. Информација да је 20.000 пољопривредника лажирало своје податке како би добили субвенције од државе изненадила је и произвођаче и стручњаке и надлежне органе. Министарка каже да се томе стало на пут. – Постојало је малверзација, али више не. Дешавало се да људи лажно конкуришу за субвенцију. Имамо снимке сателитом где постоји култура, где не. Онда се изађе на терен и утврди се то. Онда смо имали ситуацију да имамо шуму где је ту десет година, и онда се неко пријави за субвенцију а није пољопривредник.

Улога пробиотика у здрављу ваших љубимаца

Онај ко се не бави пољопривредом, а пријавио се за субвенцију, биће кажњен – рекла је министарка Јелена Танасковић гостујући у Јутро на Блиц. Исправност воћа и поврћа Танасковићева је објаснила да се све оно што се произведе и продаје у Србији контролише у нашој земљи, док се оно што долази са стране контролише на самом граничном прелазу приликом увоза.

УПОЗНАЈТЕ ПРОИЗВОЂАЧЕ ОД КОЈИХ НАБАВЉАТЕ ОРГАНСКУ ХРАНУ

– Од 15.000 пошиљки имамо 5 нотификација. Значи једна је била за брескву, једна је била за шљиву, једна је била за краставац, коју још није доказано да ли је нотификација, никако добијемо одговор на коме инсистирамо. Што се брескве тиче, она одмах била уништена, све је било врло транспарентно. Људи су били уплашени да ће то завршити у нашим продавницама, што је апсурдно. Та роба не може да уђе у земљу. Она се на граници ради, анализа чека, али просто имамо право да тражимо и ми да радимо супер анализу. Бресква је неминовно било, уништена је тамо, није нам враћена, ми смо прихватили њихову референтну лабораторију и све је било у реду. Сада видите овако, што се шљиве тиче, следећа пошиљка, иду две пошиљке у Хрватску, једна је на 19.000 кг, друга је на 15.000 кг. Исти произвођач, исти извозник, иста земља, Хрватска. 19.000 кг кажу не ваља, 15.000 кг кажу добро. Исти произвођач, иста берба, исти извозник, сад то напомињем. Ми кажемо да вратите нам пошиљку од 19.000, урадимо анализу, кажу не. То је наша одлука и то је то. Закључите сами шта се крије иза тога, ја сам закључивала за себе – рекла је министарка.

Извор:

https://www.espreso.co.rs/vesti/ekonomija/1374251/isplata-subvencija-za-poljoprivredu-2023

Srodni tekstovi

Оставите коментар