Објављени први јавни позиви за субвенције у пољопривреди

Аутор: Gdjakovic
372 посета

Министарство пољопривреде јуче је објавило први јавни позив у овој години за премију за млеко за четврти квартал 2023. године, док ће јавни позиви за ову годину , која се односе на директна давања, пре свега по хектару, бити објављени већ крајем месеца, изјавила је министарка пољопривреде Јелена Танасковић за „Дневник”.

Подсетила је да је од ове године повећана максимална површина обрадивог земљишта за коју се могу добити подстицаји за биљну производњу са 20 на 100 хектара.

По њеним речима, у току је обрада пријава за поврат новца за гориво – 50 динара по литру до 100 литара по хектару до 100 хектара.

– Већ су почеле да нам стижу прве пријаве за поврат новца, које се, иначе, могу подности током целе године. То је, такође, новина од ове године за наше пољопривреднике, да добију назад новац од акцизе на гориво, такозвана рефакција. Уколико купују гориво на пумпама НИС-а и имају НИС-ове пољопривредне картице, литар горива ће их кошта 129 динара – навела је министарка пољопривреде Јелена Танасковић.

Како је истакла, уложен је труд да се унапреде субвенције за све животиње, да би се увећао сточни фонд и то ће, уверена је, дати резултате већ на крају године.

– Уведена је нова мера подстицаја за унапређење говедарства, а која се односи на субвенције у виду бесплатне испоруке високо квалитетних семена елитних бикова. Тиме ће сточари добити јединствену прилику за набавку врхунског семена о трошку државе. Субвенционисаће се две дозе семена по једном грлу, а очекујемо ускоро јавни позив за ту меру – предочила је министарка пољопривреде.

За пољопривреду 77,5 милијарди динара

Влада Србије је прошле седмице донела кровну Уредбу о расподели подстицаја у пољопривреди и руралном развоју у 2024. години. Овом Уредбом распоређен је део буџета у износу од 77,5 милијарди динара и то: за директна плаћања 61,6 милијарди динара, за мере руралног развоја осам милијарди динара, за кредитну подршку 1,3 милијарде динара, за финансирање ИПАРД подстицаја у 2024. години 6,3 милијарде динара, док је за посебне подстицаје у пољопривреди издвојено 300 милиона динара.

Буџетом за 2024. годину, подсетила је, за пољопривреду је опредељена рекордна свота новца од 119 милијарди динара, од чега је издвајања за пољопривреду у износу од 105 милијарди динара, плус додатних 14 милијарди динара који ће се вратити пољопривредницима кроз рефакцију акциза за гориво.

Поред тога што је рекордан овогодишњи буџет, предочила је, он је специфичан по томе што су први пут после 20 година средства намењена искључиво једној години без терета претходних дугова.

– Управо та знатна сума новца која је опредељена за развој и унапређење пољопривреде омогућила је повећање субвенција, па тако наше сточаре који се баве узгојем оваца и коза ове године очекује субвенција по грлу у износу од 10.000 динара, пчеларе 1.000 динара по кошници, док ће и живинари који узгајају кокошке добити осетно веће субвенције. За тов јунади повећана су давања са 15.000 на 22.000 динара, тов свиња са 1.000 на 1.500 динара, док ће тов јагњади и јаради износити 3.000 динара – истакла је наша саговорница.

З. Делић

Извор: Дневник

Нова Влада усваја мере за сточарство?

Srodni tekstovi

Оставите коментар