Обезбеђена средства за исплату субвенција, укључене субвенције за гориво и руже

Аутор: Gdjakovic
891 посета

Буџет Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде за 2023. годину након ребаланса увећан је за износ од 34,7 милијарди динара и износи чак 114,4 милијарде динара, што представља готово 7% пореских прихода буџета Републике Србије. Средства за субвенције које се реализују преко Управе за аграрна плаћања сада износе 96,2 милијарде динара. За директна плаћања је издвојено 68,7 милијарди динара, а за мере руралног развоја 14,5 милијарди динара објавило је ресорно Министарство на својој интернет страници. 

Буџетске измене и повећање давања државе биће спроведене у најбољем интересу свих пољопривредникаа сва директна давања за која су до сада били објављени јавни позиви, биће исплаћена до краја септембра.

Нови Сад: Младим пољопривредницима бесповратно до 1,4 милиона динара – конкурс је у току

Буџет Републичке дирекције за воде након ребаланса износи 7,3 милијарде динара, а повећање од 1,6 милијарди динара се односи на одбрану од поплава. Буџет Управе за ветерину је увећан за додатних 500 милиона динара које ће служити за спречавање болести афричке куге свиња инадокнаду штете власницима болесних животиња.

Повећање буџета између осталог подразумева:

 Повећање субвенција по хектару обрадиве земље са 9.000 на 18.000 динара, тако да ће по овој мери пољопривредницима укупно бити исплаћено 30 милијарди динара.

– Давање по грлу приплодне млечне краве са 25.000 на 40.000 динараЗа ову меру ће у 2023. години бити укупно исплаћено 14,3 милијарде динара.

Од 3 до 10 милиона динара субвенције државе за сточаре

– Давање по грлу за квалитетне приплодне крмаче са 15.000 на 18.000 динара.
– Повећање премије за млеко са 15 на 19 динарa по литру у другом, трећем и четвртом кварталу. Укупан износ за премије за млеко у овој години биће 15 милијарди динара.Од ове године смо укинули и доњу и горњу границу и када је реч о броју грла и количини испорученог млека – апсолутно за сваки литар млека ћемо исплатити премију.

На захтев произвођача, Министарство је по први пут у подстицаје уврстило и субвенције за узгајање ружа.

Ове године биће умањене накнаде за одводњавање за 50%, а од 2024. у потпуности ће бити укинуте.

Међу додатним мерама подршке пољопривредницима обезбеђенa је и рефакција, односно поврат за акцизе за гориво у износу од 50 динара по литру који ће важити од 2024. године.

Почео је јавни позив за набавку опреме у сточарству, правилник и инструкције су оквиру овог текста

Srodni tekstovi

4 коментари

Poljoprivrednik 7. септембар 2023. - 16:21

Šta će biti sa subvencijama za zamlju poljoprivrednicima koji zbog neinformisanosti nisu na vreme prijavili zemlju za subvencije?Gde će otići njihov novac?Radi se o bolesnim,starim ljudima kojima je taj novac od ogromnog značaja.

Одговори
Manic nadezda 1936 8. септембар 2023. - 11:52

Lepo covek kaze
Sta ce biti sa starijim poljoprivrednicima koji nisu mogli da se snadju u ov pa su zakasnili sa. Zahtevom

Одговори
Boki 7. септембар 2023. - 18:05

Ko gog trazi novac drzave svi ga dibiju ima li neki zskon ili propis kome se deli novac i kontola kako se trosi.

Одговори
Srboljub 7. септембар 2023. - 23:54

Zašto kadsje ministarstvo produžilo suve krave nisam mogao da regisujem krava tele Tonijem fer

Одговори

Оставите коментар