Обавештење свим корисницима субвенција – регистрованим пољопривредницима

Аутор: Gdjakovic
1,K посета

Од данас, 16. марта почиње проба електронског регистра пољопривредних газдинстава (еРПГ) што уједно представља нови корак у увођењу система еАграр.

Пољопривредне саветодавне стручне службе ће по систему случајног узорка позвати одређени број пољопривредних произвођача са своје територије како би им помогли у ажурирању података и уједно тестирали нови систем.

Сви пољопривредни произвођачи моћи ће да се већ од понедељка, 20. марта 2023. године слободно пријављују у еРПГ, а уколико им је потребна додатна подршка, у сваком тренутку ће моћи да је потраже у најближој ПССС-у или позивом на број 0800 106 107.

Министарство још једном позива пољопривреднике, који до сада то нису учинили, да преузму параметре за свој еИД број и да провере и ажурирају податке о животињама у централном регистру Управе за ветерину.

Како до успешне производње малина ове године

Подсећамо, нови информациони систем еАграр који ће са радом почети на пролеће 2023. године, уводи се у циљу модернизације и убрзања процеса уписа података, промене података у Регистру пољопривредних газдинстава (РПГ), као и одобравања и исплате подстицаја у пољопривреди.

Није свако место погодно за свако воће, ево где сигурно јесте!

еАграр ће омогућити:

  • онлине регистрацију пољопривредних газдинстава (ПГ);
  • приступ и управљење подацима о свом ПГ преко портала на дневном нивоу од стране пољопривредника (измене податка, брисање ПГ);
  • онлине подношење захтева за упис, измене и брисање података из РПГ-а и захтева за подстицаје у пољопривреди;
  • уштеду времена код обраде захтева услед увођења аутоматске провере формалних услова захтева, као и електронске обраде захтева;
  • брже одобравање подстицаја, бржу исплату;
  • смањење могућности грешке при подношењу и обради захтева, као и убрзање обраде захтева услед увезивања релевантних регистара;
  • укидање потребе за штампањем и архивирањем папирне документације;
  • омогућиће ефикасније извештавање, праћење статистике подстицаја и већи степен контроле.

Резидба боровница – најважнији посао

Законодавни оквир за увођење еАграра створен је изменама и допунама Закона у пољопривреди и руралном развоју крајем 2021. године.

Регистар и процедуре везане за РПГ и одобравање подстицаја формулисане су 2004. године, те су многа технолошка, софтверска, али и процедурална решења застарела.

Процедура је била компликована због чега су одобравање и исплата подстицаја каснили.

Тако је на пример за упис у РПГ било потребно отићи на минимум 4 „шалтера“ и попунити 89 података на 8 различитих образаца/прилога, од чега су се бројни подаци уносили више пута.  Процењено је да је било потребно одвојити 4.5 сати за припрему и подношење захтева и 1320 динара на име такси, провизија и за штампање документације.

Обрађивачи су били у обавези да за сваки захтев ручно провере сваки појединачни податак упоређујући податке из захтева и доказну документацију, користе 3 различите апликације у обради захтева и штампају документацију и архивирају велики број папира. Губило се пуно времена у достави папирних захтева и решења.

Пољопривредни произвођачи ће благовремено бити обавештени о свим детаљима и наредним корацима путем званичних канала комуникације Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде – сајта и друштвених мрежа.

Srodni tekstovi

3 коментари

Mizo Muhovic 16. март 2023. - 19:03

Mogu li telefonom da obnovim dokum. Za PGmizo muhovic

Одговори
JEVTOVIC RADENKO N 17. март 2023. - 05:35

SVAKA CAS OVOM STO JE OVO IZMISLIO POLA LJUDI OVO NECE POFIVI JER NEZNAJU PROCEDURU DO SAD SAM BIO 20PITA U POSTI I NISAM DOBIO ID BR

Одговори
Сељак 18. март 2023. - 05:00

Следећи корак ће бити стављање ушних марки пољопривредницима, као стоки а касније и чиповање.

Одговори

Оставите коментар