Наредне недеље јавни позив за субвенције и то после дужег времена на посебан начин

Аутор: Gdjakovic
452 посета
Скупштина Србије усвојила је Закон о буџету за 2024. годину, по коме ће у аграрној каси бити 119 милијарди динара, односно 105 милијарди динара, јер ће 14 милијарди динара пољопривредници добити повраћејем новца од акциза и то 50 динара по литру.

Догодине ће ратари имати субвенције од 18.000 динара по хектару, што је двоструко више пара него протеклих година. И млекари ће добити вишу премију за млеко, и уместо 15 динара, субвенције ће износити четири динара више – 19 динара по литру.

Новчани подстицај за држање коза, јарчева, оваца и овнова биће 10.000 динара по грлу, а био је 7.000 динара.

Повећане су и субвенције за квалитетне приплодне млечне краве на 40.000 динара уместо 25.000 динара, затим за свако грло крмача подстицај ће бити 10.000 динара, а био је 7.000 динара.

Маштате о прелепој виновој лози испред куће или дворишту? Помоћићемо вам да дођете до циља

 

Стари дугови биће намирени до краја децембра

Министарство пољопривреде навело је да ће до краја ове године пољопривредницима бити исплаћена сва дуговања из протеклих година како држава догодине не би имала обавезе према пољопривредницима, односно да годину не би почињала са дуговањима.

То значи да ће аграрни буџет од 119 милијарди динара за 2024. годину бити намењен само за планиране субвенције и подстицаје у тој години.


Пчелари ће од Нове године имати 1.000 динара подстицаја по кошници, а добијали су 800 динара.

Живинари ће имати сада субвенције од 140 динара уместо стотину за кокошке лаког типа, а за кокошке тешког типа потпора ће бити стотину динара, уместо 60 динара.

Први пут после 20 година обновљена је мера за очување животињских генетских ресурса и мере за подизање засада винове лозе. Уведен је и подстицај за расадничаре ружа.

Од Нове године, подсећамо, регистрована пољопривредна газдинства имаће повластицу – јефтиније гориво, пошто ће акциза за њих бити нижа 14,24 динара, уместо 64,24 динара.

Очекује се да Скупштина наредних дана усвоји и измене и допуне Закона о подстицајима и руралном развоју, којим је предвиђено да пољопривредници, уместо за 20 хектара, добијају субвенције за обраду до 100 хектара ораница.

На лагеру је око 350.000 тона уља тврде произвођачи – довољно за три године наше потрошње

Уколико се та измена усвоји, а не постоје разлог да је народни посланици не прихвате, земљорадницима ће бити испуњен један од захтева који дуго траже а то је да се повећају новчани подстицаји на површине које обрађују.

У регулативи измена и допуна Закона о подстицајима је новина да ће право на подстицаје имати само они земљорадници који и обрађују те површине, како би се спречиле злоупотребе и новац стизао до оних којима је и намењен.

Пољопривреди, односно пољопривредницима биће намењен највећи део свих субвенција – 48 одсто новца, пошто је за субвенције у аграрном буyету опредељена 88,1 милијарда динара.

ЗДелић

Извор: Дневник

Како смо раније јавили, требало би већ у уторак да буде упућен јани позив за натуралну размену кукуруз и пшеница за минерално ђубриво. 

Како сазнајемо за 1 kg минералног ђубрива НПК (6:24:12)  биће потребно  2,30 kg меркантилне пшенице рода 2023. године или 2,40 kg меркантилне пшенице рода 2024. године. Такође, 1 kg минералног ђубрива НПК (6:24:12) размениће се за 2,80 kg меркантилног кукуруза рода 2023. године односно 2,90 kg меркантилног кукуруза рода 2024. године.

ОпширнијеОВДЕ 

Srodni tekstovi

Оставите коментар