Наредне године ће се исплаћивати субвенције по хектару по новим правилима

Аутор: Gdjakovic
460 посета

Министарка пољопривреде Јелена Танасковић изјавила је у Скупштини Србије да од 1. јануара 2024. године власници земље који је не обрађују неће више бити у могућности да узимају субвенције од држав

Танасковић: Субвенције ће добијати они који заиста обрађују земљу, а не они који су само власници.

„Пред вама је Предлог закона о измени Закона о подстицајима у пољопривреди и руралном развоју, а зато што су пољопривредни произвођачи тражили да се побољша њихов статус. Већ смо једном мењали закон чиме је побољшан њихов статус, а сада ево доприносимо још бољем и транспарентнијем коришћењу субвенција и препознавању онога што они раде“, казала је Танасковић у парламенту образлажући предлог измене закона.

Где је српски сељак у актуелној ситуацији?

Како је рекла, изменом закона повећаће се субвенција за износ хектара са 20 на 100 хектара.

Пољопривредници: Србија економски тигар, а субвенција још нема – стићи ће на зиму, „за скијање“

„Јер са повећањем субвенција са 9.000 на 18.000 динара и повећањем површине која се субвенционише сада, знатно ћемо побољшати статус, пре свега наших ратара“, рекла је министарка.

Друга битна измена коју су, како каже, тражили произвођачи, јесте измена која се „подвукла у закону“ – да власник земље који је не обрађује може да користи субвенцију.

Јесења провера пчела и на шта да обратите пажњу

„Од 1. јануара 2024. сви власници земље који је не обрађују неће више бити у могућности да узимају субвенције, већ ће морати да склопе уговор о закупу са оним ко реално земљу обрађује и он ће бити корисник субвенције“, нагласила је министарка.

Извор: https://www.021.rs/story/Info/Srbija/356323/Tanaskovic-Subvencije-ce-dobijati-oni-koji-zaista-obradjuju-zemlju-a-ne-oni-koji-su-samo-vlasnici.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар