Наредне године још већи аграрни буџет него 2022.

Аутор: Gdjakovic
387 посета

Предлогом буџета за 2023. годину Влада Србије планирала је укупно 79,7 милијарди динара за аграр, што значи да се за пољопривреду у наредној години планира 4,32 одсто укупних прихода и примања државне касе. Иако је новим аграрним буџетом планирано милијарду динара више него ребалансом на крају ове године могла би се очекивати и додатна средства уколико буде ребаланса буџета као што је то било ове године када су издвојена значајна средства.

Према речима Горана Ћаковића, уредника Агробизнис магазина, средства која Влада улаже у пољопривреду биће довољна за покривање свих актуелних субвенција као и очекивани обим повећања давања у појединим сегментима попут осигурања пољопривреде где се бележи стални раст броја газдинстава која користе ову меру. До сада је у ове сврхе 2022. године исплаћено 1.400.000.000 динара док је прошле године тај износ био укупно 1.515.000.000 динара. Ако се има у виду да су пољопривредници захтеве предавали до средине новембра те да значајан број њих баш у том периоду предаје захтеве за очекивати је да буде исплаћено још више новца истиче Ђаковић.

Када се узме у обзир да је пољопривреда специфична и да сваке године пристигне различит број захтева за различите мере онда треба и то имати у виду приликом расподеле средстава  закључује Ђаковић.

Srodni tekstovi

Оставите коментар