Министарство се огласило поводом састанка са пољоприврeдницима

Аутор: Gdjakovic
987 посета

Министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић састала се данас у Влади Србије са представницима седам удружења пољопривредних произвођача са којима је у мају потписан Споразум о међусобној сарадњи, како би заједнички размотрили све што је реализовано до сада.

Министарка Танасковић је пољопривредницима детаљно, тачку по тачку, образложила на који начин су реализоване договорене мере и том приликом им саопштила да је до сада исплаћено 95 одсто субвенција. Танасковић је објаснила да су исплаћени сви уредни и комплетни захтеви, а нису исплаћени само захтеви који су тренутно на допуни и они ће бити брзо решени.

Танасковић је прецизирала да су све тачке споразума које су биле планиране за ову годину до сада испуњене, а то се односи на: повећање основних подстицаја за биљну производњу (подстицаји по хектару) са 9000 динара на 18000 динара, премије за млеко са 15 динара на 19 динара по литру млека, подстицаја за квалитетне приплодне млечне краве са 30.000 динара на 40.000 динара по грлу.

Почев од 1. јануара 2024. године, како је договорено, биће подигнута максимална граница површине обрадивог пољопривредног земљишта од 20 хектара, прописана за остваривање права на основне подстицаје за биљну производњу, на 100 хектара, умањена је 50% накнада за одводњавање за текућу годину и биће укинута накнада за одводњавање у потпуности од 1. јануара 2024. године.

Међу додатним мерама подршке пољопривредницима обезбеђенa је и рефакција, односно поврат за акцизе за гориво у износу од 50 динара по литру који ће важити од 2024. године.

Такође, министарка Танасковић је саслушала сугестије пољопривредника и конструктивне предлоге који ће бити размотрени у наредном периоду. На данашњем састанку су одмах уважене неке од иницијатива пољопривредника, као што је она која се односи на јасно дефинисање ко су корисници давања по хектару и договорено је да ће то бити само пољопривредници који обрађују земљу, а не власници земљишта који га не обрађују.

Закључци данашњег састанка су:

Листа малих складиштара који ће бити одобрени од стране Републичке дирекције за робне резерве ће бити проширена, на начин да за обезбеђење дају меницу, залогу у роби или хипотеку

Пољопривредници су поднели иницијативу за увођење Закона о робној берзи, формираћемо радну групу која ће кренути са радом од понедељка 2. октобра, и даће закључак на тему тог закона до краја ове године

Поднета је иницијатива да се у Закон о подстицајима уведе члан којим ће бити дефинисано да власник земље који не обрађује земљу не може бити корисник субвенције

Помоћ око откупа кукуруза

Наставак контроле увоза млека и млечних производа. Након укидања прелевмана на млеко и млечне производе 31.10.2023. све млекаре и сви трговци који тргују млеком и млечним производима ће подносити захтев за увоз млечних производа и добијаће дозволе које ће важити 3 месеца.

Извор/фото: Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде

Наредних дана одлука о даљим корацима 

 

Представници седам удружења пољопривредника, који су данас разговарали са министарком пољопривреде Јеленом Танасковић незадовољни су делимичним испуњењем захтева из споразума који је потписан у мају, након блокада саобраћајница и наредних дана донеће заједничку одлуку о даљим корацима, рекао је данас потпредседник Удружења пољопривредника Стиг, Милан Марковић.

Он је, после после састанка, рекао да захтев за повећањем субвенција по хектару на 300 евра није испуњен и да је Танасковић рекла да ће минимална субвенција по хектару наредне године бити минимум 18.000 динара, а да би уз одређене услове могла бити повећана, што није извесно.

„Један од основних захтева, да се уреди тржиште ратарских производа како би цене биле реалне, није испуњен. Танасковић је рекла да ће се тек припремати предлог закона, а ми треба да живимо до тада. Она је рекла да држава не може да утиче на цене ратарских производа и одбацила одговорност за кривицу што је два месеца био забрањен извоз, па су изгубљени купци, а ниске цене је правдала стањем у Европи“, рекао је Марковић. Додао је да је Танасковић рекла да је држава била нашла купце за кукуруз, али да нема баржи за извоз.

Марковић је рекао да је стање у пољопривреди катастрофално и да ове године пољопривредници не могу да покрију трошкове производње, скоро ни једног ратарског производа. Складиштари, како је рекао, условљавају произвођаче кукуруза да га продају по 16 динара по килограму јер, наводно немају места за лагеровање како би се сачекао раст цене. Марковић је рекао да је захтев у мају био да се за пољопривреднике обезбеди дизел без акцизе, а да држава сада нуди умањење тог пореза за 50 динара тако што би се на пумпама платио пун износ цене, а након 30 дана вратио тај износ за акцизу.

Извор: biznis.rs

Srodni tekstovi

Оставите коментар