Министарство пољопривреде ће контролисати куповину пестицида и исплаћивати рефакцију преко Е аграра, сазнајте како!

Аутор: Gdjakovic
355 посета

Управа за аграрна плаћања расписала је тендер за надоградњу информационог система са модулима за контролу продаје и употребе средстава за заштиту биља и за обрачун и исплату рефакције плаћене акцизе на деривате нафте за пољопривредне сврхе.

Првим модулом Министарство пољопривреде жели да надогради електронски регистар пољопривредних газдинстава са лиценцом модула за контролу продаје и употребе средстава за заштиту биља.

– Главни циљ је остварити контролу продаје и употребе средстава за заштиту биља, као и евиденцију који купац (посебно свако пољопривредно газдинство) је купио колико и ког средства. Контролу је потребно урадити на начин да се продаја сваког средства евидентира на сваком овлашћеном продајном месту – наводи се у спецификацији посла.

Додаје се да ће овај систем омогућити детаљно праћење продаје и дистрибуције пестицида на свим продајним местима, чиме ће се створити транспарентно и одговорно окружење за пољопривреднике, трговце пестицидима и
релевантне надлежне органе. Ово је посебно интересантно ако се имају у виду недавни случајеви враћања наше робе са граница Словеније и Хрватске и мандарина из Хрватске са наше границе.

Други модул, за обрачун и исплату рефакције плаћене акцизе на деривате нафте за пољопривредне сврхе, подразумева да се сваком пољопривредном газдинству које за пољопривредне сврхе користи деривате нафте и има право на рефакцију (поврат) плаћене акцизе, у оквиру информационог система омогући додавање фактура
(рачуна) и фискалних рачуна и њихов преглед, као и подношење захтева за рефакцију.

– Модул мора да садржи опцију подношења захтева за рефакцију који омогућава кориснику да одабере период (квартал) за који подноси захтев и одабере додате фактуре и рачуне из периода за који подноси захтев. Након поднетог захтева и контроле података и доказа се креира одговарајуће решење, на које је потребно поставити квалификовани електронски печат и послати га квалификованом електронском доставом кориснику, на начин који означио у регистру пољопривредних газдинстава (еСандуче, е-маил, СМС) – стоји у тендеру.

Укупна вредност посла процењена је на 164 милиона динара (око 1,4 мил ЕУР).

Тендер је отворен до 11. децембра, детаљније ОВДЕ.

Извор: https://www.ekapija.com/news/4443463/drzava-ce-kontrolisati-prodaju-i-upotrebu-pesticida-kroz-nadogradnju-registra-poljoprivrednika-nova

Srodni tekstovi

Оставите коментар