Министарство пољопривреде најавило нове позиве за субвенције

Аутор: Gdjakovic
430 посета

КОПАОНИК – Министарка пољопривреде Јелена Танасковић најавила је данас да ће нови јавни позиви за субвенције у пољопривреди бити објављени у периоду од фебруара до маја следеће године.

Танасковићева је на конференцији „Look up“ на Копаонику рекла да давања за органску прозводњу износе 63.000 динара по хектару, а за органску сточарску производњу 40 одсто више.

„Свако ко се пријави путем јавног позива има могућност да добије субвенцију“, рекла је Танасковићева и додала да су јавни позиви за ову годину готови.

Она је истакла да је држава одлучила да узме нове кредитне линије како би почела изградњу пречистача.

„Свака производња мораће да се прилагоди томе. На тај начин штититмо реке и земљиште. Радимо трансфер станице за отпад од животиња. Држава финансира транспорт и еутаназију. То су кораци ка зеленој транзицији“, нагласила је министарка.

Рекла је да је стартешки циљ Србије да се пољопривреда врати на место које је имала, с обзиром да њено учешће од шест одсто у БДП-у није задовољавајуће.

„У 2023. години давања у пољопривреду су из буџета седам одсто. Инвестирамо у пољопривредну производњу од које очекујемо у наредном периоду далеко већа давања него што су то 2023. године. Ако причамо о кључним стратешким циљевима, пре свега бих рекла да се они односе на улагање у сточни фонд, на повећање сточног фонда, улагање у биљну производњу, улагање у органску производњу“, рекла је Танасковићева.

Како је навела, у току су преговори са пољопривредним произвођачима да ли увести субвенције за сертификовано семе, како би се увећали приноси.

„На све начине ми ћемо сада дизати критеријуме у наредном периоду, јер мислим да овај буџет од 119 милијарди апсолутно задовољава потребе пољопривредника. Нема дуговања, нема потребе више да причамо да су они негде угрожени, да они размишљају да ли ће следеће године добити нешто што су претходно добили. Те смо теме затворили. Сада идемо на одрживу пољопривредну производњу, транспарентна улагања и њима унапред познате субвенције“, казала је министарка.

Она истиче да се повратак улагања очекује 2027. године.

„Таргет је да вратимо причу између 10 и 14 одсто, колико је некад удео пољопривреде био у БДП-у. Стратешки циљ државе јесте да ту стигнемо већ до 2027. године, зато јесу оволика улагања сада у овом тренутку и сигурно ће бити већа сваке године. Сигурно ће сваке године бити већа улагања него што је учешће пољопривреде у самом бруто домаћем производу до те 2027. године“, закључује министарка.

Извор: РТВ

Srodni tekstovi

Оставите коментар