Министарка Танасковић о субвенцијама за младе пољопривреднике

Аутор: Gdjakovic
709 посета

Министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић говорила је о томе шта све чека пољопривреду у наредном периоду, али и о подршци младим пољопривредницима и шта они могу да очекују од 2023. па надаље када конкуришу за подстицаје.

– Млади произвођачи могу да користе субвенционисане кредите уз свега 1% камате, и у просеку трећина кредита буде исплаћена управо њима – подсећа министарка пољопривреде Танасковић.

Они такође имају и предност приликом бодовања и рангирања за добијање подстицаја из националног буџета, као и приликом конкурисања за ИПАРД програм.

– У оквиру ИПАРД 2 програма млади су могли да рачунају на 5% виши подстицај у односу на остале категорије (65% укупних прихватљивих трошкова инвестиције) у оквиру Мере 1 која је намењена инвестицијама у изградњу и опремање објеката и набавку пољопривредних машина и механизације за примарну пољопривредну производњу – казала је у разговору за Телеграф.рс министарка Танасковић.

У наредном ИПАРД 3 програмском циклусу млади ће, како се подсећа, моћи да рачунају на још значајнију подршку која ће износити чак 70% од укупних трошкова, а биће проширена и на Меру 7 која је намењена руралном туризму.

– У наредној години планирамо да дефинишемо нове критеријуме за сваки подстицај у оквиру националних мера, како бисмо додатно повели рачуна и на прави начин помогли одређеним категоријама произвођача, а посебно младима који желе да се баве пољопривредном производњом – рекла је министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић.

Такође, ако погледамо савремене трендове потрошача и пољопривредну политику, нарочито у земљама ЕУ, јасно је да органска производња представља перспективу за пољопривредне произвођаче из Србије и могућност за заузимање боље позиције на домаћем и страном тржишту.

Министарка Танасковић је за Телеграф.рс рекла да је прошле године вредност извоза органских производа из Србије износила близу 60 милиона евра што довољно говори о томе да та производња има перспективу.

 

Izvor: https://www.k1info.rs/

 

Srodni tekstovi

1 коментар

Хаџи-Александар 17. децембар 2022. - 07:54

А ми са 42-43 године, који имамо право искуство, за разлику од младих да пропаднемо? Па ко ће хранити Србију? А што се тиче органске хране – бајка! Та храна мора да буде скупља много, а раја нема пара. Како стићи до количине за извоз? Само тајкуни! Нисте реални. ЖИВЕЛА СРБИЈА!!!

Одговори

Оставите коментар