Министарка Танасковић: Контрола па исплата

Аутор: draganadpetrovic
498 посета

Министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић рекла је данас да ће тачан пресек исплате по мерама као и реализација предвиђеног буџета, бити најбоље видљиви на крају календарске године, што ће нам дати јасније смернице за даље активности и планирање јавних позива у наредној години.
-Управа за аграрна плаћања Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде захтеве за остваривање права на подстицај, решава кроз управни поступак, у коме се прво утврђује испуњеност прописаних услова за остваривање права на субвенцију – казала је министарка Танасковић.
Уколико се утврди то право, средства се исплаћују на наменски рачун корисника пријављен у Регистру пољопривредних газдинстава до износа средстава опредељеног буџетом РС за текућу годину.

Према речима министарке, у овом тренутку се обрађују предмети из текуће године, који ће бити решени до краја децембра.

– Ребалансом буџета, биће обезбеђено додатних 15,5 милијарди динара за исплату субвенција у пољопривреди, како би се до краја децембра исплатили захтеви из текуће године – рекла је Танасковићева.

– Махом кроз мере директних плаћања, које су се показале веома ефикасним у времену пандемије и смањених привредних активности. До краја године биће исплаћена и помоћ за произвођаче сунцокрета.

Илустрација: До краја године биће исплаћена и помоћ произвођачима сунцокрета/ФОТО: Pixabay

Како каже наша саговорница, урађена је и прерасподела запослених у оквиру министарства. Тако је 50 људи из других организационих јединица ангажовано на пословима обраде захтева пољопривредних произвођача. Тиме би предвиђени буџет требало да се реализује до краја године:

– Током 2023. планира се успостављање система е-Аграр, који ће уз измене начина пријема захтева, који се односи на електронско подношење, додатно убрзати обраду захтева.

РЕГРЕС ЗА ГОРИВО
ДО краја године биће обезбеђени и додатни подстицаји пољопривредним газдинствима на име регреса у износу од 20 динара по литри горива, за 50 литара по хектару. Максимално за 20 хектара.

Извор: https://www.novosti.rs/ekonomija/vesti/1171078/kontrola-isplata-ministarka-poljoprivrede-jelena-tanaskovic-novosti

 

 

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар