Ко ће у наредној години добити највише новца?

Аутор: dzonioff
287 посета

Пољопривредни буџет ће наредне године износити 44,109 милијарди динара што је за око 5,4 милијарде више него ове године када је износио 38,7 милијарди динара.

Државни секретар у Министарству пољопривреде шумарства и одопривреде Велимир Станојевић је на седници Одбора Скупштине Србије за пољопривреду где је разматран Предлог републичког буџета за 2018. годину рекао да ће 90 одсто буџета за пољопривреду, 34,3 милијарде динара, бити искоришћено за субвенције и капиталне издатке.

„Од укупног буџета за пољопривреду за подстицаје ће бити искоришћено 30,6 милијарди динара, од чега за директна плаћања 21 милијарду, док је за рурални развој опредељено 5,25 милијарди, а ове године је за ту намену било издвојено 3,8 милијарди динара“, рекао је Станојевић.

Додао је да је планирана градња капиталних објеката за водоснабдевање и атарских путева, а 300 милиона динара је намењено куповини ледоломца.

Помоћник директора Управе за аграрна плаћања Бојан Живковић рекао је да ће пољопривредници који поседују више од два хектара земље моћи да конкуришу крајем ове и почетком следеће године за бесповратна средства из ИПАРД програма ЕУ за куповину трактора.

„Србија је за 2015. годину из ИПАРД програма добила бесповратних 15 милиона евра која мора да искористи до краја следеће године, па је због кратког рока у Министарству пољопривреде одлучено да то буде куповина механизације“, рекао је Живковић.

За бесповратна средства из ИПАРД програма за куповину механизације, градњу хладњача, силоса и других капацитета пољопривредници ће, према његовим речима, моћи да конкуришу у јуну следеће године и имаће рок од две године да реализују те пројекте.

Скупштински одбор за пољопривреду прихватио је Предлог буџета Србије за 2018. годину.

Извор: www.наслови.нет

Srodni tekstovi

Оставите коментар