Контрола пољопривредних газдинстава трајаће 18 месеци

Аутор: draganadpetrovic
410 посета

Контрола пољопривредних газдинстава које спроводи Министарство пољопривреде на основу пријава земљорадника ради испалате субвенција, 18.000 динара по хектару, могла би бити заврешена за годину и по дана. Директор „БиоСенса“ Владимир Црнојевић изјавио је да би за 18 месеци путем дигиталне плафторме еАграр, коју је урадила ова научна установа, могао да се преконтролише сваки квадратни метар пријављених површина.

Црнојевић није улазио у то колико је до сада проверавано површина али је указао да је сунцокрет доминантан као пољопривредна кулутура коју су земљорадници масовно пријављивали као усев који сеју, а да је у контроли установљено да је на њивама, уместо уљарице, друга биљна култура. Указао је и на још једну појаву, а то је да на пријављеним површинама има нелегално изграђених објеката, па пошто су грађени без грађевинске дозволе, нису ни заведени у катастру непокретности.

– Не бих могао да кажем које су површине пријављене да су под сунцокретом јер би те податке требало да изнесе Министарство пољопривреде, али су невероватне површине пријављиване да су под уљарицом – казао је Црновејић. – Када би погледали колико је пријављено хектара, Србија би била светски рекордер у производњи сунцокрета. Мада је Министарство пољопривреде раније саопштило да ће ратарима дати могућност да до Нове године у еАграру исправе те неправилности и тачно наведу биљне врсте које сеју на пријављеним површинама, Црнојевић има објашњење зашто су земљорадници пријваљивали баш сунцокрет.

– То објашњавам тиме што је прошле године Министарство исплатило ретроактивно паре земљорадницима за сунцокрет па су они, поучени тим искуством, очекивали да ће можда тако бити и ове године. Немам друго објашњење – казао је Црнојевић.

Илустрација: Контрола је значајна не само да би се спречила злоупотреба државних пара већ и да би се увела транспарентност података битних за развој аграра

Контрола пољопривредних газдинстава, по Црнојевићу, значајна је не само да би се спречила злоупотреба државних пара већ и да би се увела транспарентност података битних за развој пољопривреде.

– Мада је било отпора међу пољопривредницима, показало се да се без већих проблема регистровало 350.000 пољопривредних газдинстава у еАграр. То је исти број као и прошле године, само што сада за пријаву није било потребна хрпа папира. Прошле године у просторије Управе за аграрна плаћања није се могло проћи од папира и није постојао толики број службеника који би све то могли да провери без грешке. Сада, кад је све то дигитализовано, имамо потпуно другу причу. Сада можемо и вештачку интелигенцију и разне софтере да развијамо који то раде на ефикасан начин – нагласио је Црнојевић.

Велика штета

Министарство пољопривреде саопштило је, почетком августа, да је у контроли газдинстава открило 245 хектара на којима се није обрађивала земља и да је на тај начин аграрни буџет могао да буде оштећен за 4,4 мил РСД. Подсећамо да су субвнеције за биљну производњу повећане три пута и да, уместо 6.000 РСД по хектару, земорадници сада добијају 18.000 по хектару. Пре него што почела контрола података из еАграра, председник Србије Александар Вучић је изнео податак да је чак 20.000 пољопривредника поднело лажне пријаве за субненције за пола милиона хектара и покушало да оштети буџет за 80 мил ЕУР.

Извор: https://www.ekapija.com/news/4379371/kontrola-prevara-i-laznih-poljoprivrednika-trajace-najmanje-18-meseci-u-suncokretu-najbolje

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар