Колико новца се издваја и када пољопривредници могу да очекују исплате

Аутор: Gdjakovic
254 посета

Извор К1:Списак жеља пољопривредмик дугачак а математика за државу нереална. Зато је предлог министарке да се премије повећају на 15 динара а субвенције по грлу на 30.000 динара, али и стимулише набавка јуница.

Јелена Танасковић, министарка пољопривреде: Држава шаље јасне сигналр и држава је јасно дала до знања тиме што је повећала буџет, тиме што је преузела 15 милијарди обавеза из 2022 године, тиме што је повећала премију за млеко, односно у овој години ће повећати са 10 на 15 динара, тиме што је повећала субвенцију по грлу са 25.000 на 30.000 динара, што ћемо финансирати куповину нових стеоних јуница 50%, генерално купљених и то ће трајати целе године не месец дана. Да ли сте увезли или купили овде на домаћем тржишту, потпуно је небитно. Али ми говоримо и дајемо сигнал какав је став државе према примарном произвођачу“.

Међу захтевима и нереални које држава не може да испуни. Саговорник: 20 динара да буде премија, 40.000 да буде по матичном грлу, да се укине Уредба о увозу млека, како сте је донели тако можете и да је укинете. Ви сте затрпали наше тржиште са страним млеком и створили сте на тржишту вишак млека. И онда млекаре се играју могу да откупљују, могу да не откупљују, могу да снижавају цену. Јелена Танасковић, министарка пољопривреде: „Значи 47 милијарди је опредељено за директна плаћања, ми смо данас на 52 милијарде, чисто да сви овде отворено потпуно транспарентно причам о томе. Уколико буде ребаланса, значи ја већ сад знам да ја морам да тражим нових пет и шест милијарди, није тема, али ако буде било ребаланса ја ћу се свакако борити да ви добијате, али захтеви морају да буду реални. Као што сам говорила, бојим се да ако идемо на субвенцију за млеко, повећање са 10 на 20 динара, државу кошта осим милијарди, а размислите за 8 милијарди шта све можете директно да добијете. Ово је, ипак, нешто што зависи од тога како ће се млекаре понашати на тржишту. Друга ствар, увоз млека није никаквом уредбом дозвољено, то је исто вероватно погрешна интерпретација, или информисаност. Ми смо земља окренутаЕ вропској Унији, Европа је врло строга у кажњавању земаља које не поштују уговор о слободној трговини. Значи ми њима уведемо забрана увоза они нама уведу забрану извоза малине“

У наредних месец дана биће измирена остала дуговања из 2022.године најавила је министарка, а онда креће нови циклус субвенција. Јелена Танасковић, министарка пољопривреде: Да ли дневно или недељно, али у сваком случају од 22.фебруара до 25.марта све ће бити измирено. Идеја је да од априла кренемо са субвенцијом за млеко за први квартал. То је оно, ви се пријављујете до 10. априла ако се не варам, и одмах после тога иде исплата. После тога ће ићи једна за другом све мере директног плаћања рекла је ресорна министарка.

Srodni tekstovi

1 коментар

Nadja 20. фебруар 2023. - 11:43

Несрећео европска и пут у пакао је добрим намерама поплочан ! Друго , велика разлика је познавати агроекомомији и знати ! Стидите се вашег немара и неодговорности према пољоп. произвођачима

Одговори

Оставите коментар